kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Adım atılmazsa 2008 kaybedilecek

Üretime ilişkin açıklanan veriler 2008'de kötümserliğe işaret ediyor. Son olarak İSO Ekonomik Durum anketi, 2008 için satış, üretim ve yeni siparişlerde beklentilerin kötüleştiğini gösteriyor..
Dünya piyasalarındaki dalgalanmalara karşın türban tartışmalarıyla 2008'e giren Türkiye ekonomisinde üreticilerden gelen olumsuz sinyaller her geçen gün artıyor. Reel kesim güven endeksi, sanayi üretim verileri, ABN Amro'nun satın alma yöneticileri endeksinden sonra Türk sanayisinin omurgasını oluşturan İstanbullu sanayicilerin 2008 beklentileri de olumsuz çıktı. İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) dün açıkladığı Ekonomik Durum Tespit Anketine göre sanayiciler, iç-dış satışlar, üretim, yeni siparişler ve istihdamda 2008'in ilk yarısındaki gerçekleşme oranlarının, geçen yılın ikinci yarısında öngörülen beklenti oranlarından daha olumsuz seyretmesini bekliyor. İSO Başkanı Tanıl Küçük, "Gerekli önlemler alınmazsa 2008 kayıp yılı olacak" uyarısında bulundu.

2008 TEMKİNLİ KÖTÜMSER
İSO üyeleri arasında gerçekleştirilen anketin 2007 yılı ikinci 6 ayını kapsayan sonuçları ile 2008 beklentileri, Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük tarafından basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı. Ankete göre, 2007'nin ikinci yarısı, ilk yarısına göre daha olumsuz geçti. Başta üretim, iç satış, dış satış, yeni siparişler ve istihdam olmak üzere 5 temel göstergede ikinci yarı verileri, ilk yarıdakilere göre genelde daha olumsuz tablo ortaya koydu. 5 temel göstergede 2008'in ilk yarısındaki beklentilerin 2007'den de kötü olduğunu gösteriyor.

OLUMSUZ SİNYALLER ARTIYOR
İşletmeler, 2008'de gerçekleşme oranlarının, 2007'nin ikinci yarısında öngörülen beklenti oranlarından daha olumsuz seyredeceğini ifade etti. Sanayiciler 2008'in ilk yarısında işletmelerin üretimde yüzde 28.1; iç ve dış satışlarda yüzde 30, yeni siparişlerde yüzde 29 ve istihdamda yüzde 24.9 daralma bekliyor. Küçük, dikkatlerin mutlaka ekonomide olması gerektiğini belirterek, "Ekonominin önüne birtakım siyasi hareketler çıkmamalı'' dedi. Aralıkta sanayi üretiminin yüzde 1.4 küçülmesinin 2008'in ilk yarısında üretimin izleyeceği seyir açısından uyarıcı nitelikte olduğuna dikkat çeken Küçük, "Ocak 2006'daki küçülmeden 23 ay sonra gelen bu küçülme; sanayimizden olumsuz sinyallerin giderek artığının işaretidir. Rekabeti iyileştirecek adımlar atılmazsa 2008, sanayi açısından kayıp bir yıl olabilir'' dedi.
Haberin fotoğrafları