kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Baykal: Seni çarşafla görmek istemiyoruz

CHP lideri ile Başbakan Erdoğan arasındaki idam polemiği devam ediyor. Baykal, Başbakan'ın "Beyaz çarşafla yola çıktık" sözlerine jet yanıt verdi: Biz seni çarşafla görmek istemiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'ne, milletine ve anayasasına saygılı vakur bir Başbakan olarak görmek istiyoruz..
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin grup toplantısında konuşmasının büyük bölümünü türban tartışmalarına ayırdı. İslamiyetin örtünme anlayışının, devletin anayasasına yerleştirilmesinin doğru olmadığını belirten Baykal, "Siz türbanı giyebilirsiniz ama devlete giydiremezsiniz" dedi. Baykal'ın değerlendirmeleri şöyle:

* TARİH KIRILMIŞTIR: Hiç kuşku yok ki, tarih kırılmıştır. Bazıları farkında olmayabilir ama 71 yıl öncesinin tam tersi yapılmıştır. Bu birkaç bin kızımızın öğrenim hakkı elde etmesinin çok ötesinde bir olaydır. Birkaç bin kızla ilgili değil, 70 milyonla ilgili. Devletin yeri, konumu, geleceği ile ilgilidir.

* ÜÇ BEŞ BİNİ BIRAK, MİLYONLARA BAK: Birkaç bin kişi için mi Türkiye'yi ayağa kaldırıp, kıyameti koparıyorlar. Temel insan haklarından bahsediliyorsa istemediği halde milyonlarca insana din dersi verilmesini çöz.

* ESKİ LAFLARINA BAK: Bu iktidarın arkasında fikri bir plan vardır. Başbakanın ve çevresinin pek çok söylemine tanık olduk. Bilineni bilinmeyeni var. 11 Şubat 1994'de "İktidarımızda çarşaf moda olacak" dedi. 20 Kasım 1994'de "21. asır dine dayalı sistemlerin asrı olacaktır" dedi. "İmam hatipler Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek" demişti. Tesadüf mü bütün bunlar?

* DEVLETE TÜRBAN GİYDİREMEZSİNİZ: Dini anlayışının gereği türban takanlara saygı duyuyoruz. Başımızla beraber. Ama biz bu anlayışın anayasaya girmesine karşı çıkıyoruz. Siz giyebilirsiniz ama devlete giydiremezsiniz.

* PİŞMAN OLDULAR: Anayasa değişti. Dalga dalga sevinç mi var? Aksine durduk yerde gerginlik çıktı duygusu hâkim. Türkiye daha mı demokratik oldu? Kendileri de yaptıklarına pişman bir havadalar.

* ÇARŞAFLI GÖRMEK İSTEMİYORUZ: Başbakan çok tedirgin, gergin, telaşlı. Ağzına yakışmayacak sözlerle tartışmaya başlıyor. Biz seni çarşafla görmek istemiyoruz. Türkiye Cumhuriyetinin başbakanına yakışır şekilde milletine, anayasasına saygılı vakur bir başbakan olarak görmek istiyoruz.

* SANDIKTA MİLLET GÖNDERSİN: Biz sizi oradan halkın oyuyla, demokrasi içinde, sandıkta milletimizin kararıyla uzaklaştırmak istiyoruz. Anayasayı değiştirmek senin zihniyetini aşar. AKP anayasası dayatmasından vazgeç. Türkiye'yi zorlamamak, temelleriyle, ana rotasıyla oynamamak lazım.

* TÜRBAN FRANSIZCA: Türban kelime itibarıyla Türkçe değil, Fransızcadır. Sarık anlamına gelir. Erkeklerin kullandığı sarık. Shakespeare'in Otello'sunda bıçağı alıp karnına sokar ve 'Ben Halep'te türbanlı bir Türkü de işte böyle öldürdüm' der. Buradaki kastı, sarıklı bir Türk'tür.
Haberin fotoğrafları