kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rusya, Irak'ın borçlarının çoğunu silecek

Yeni Haber
Rusya'nın, Irak'ın borçlarının büyük bölümünü silmeyi kabul ettiği bildirildi...
Temaslarda bulunmak için dün Rusya'ya gelen Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Maliye Bakanı Aleksiy Kudrin'in hazır bulunduğu toplantıda, Irak'ın Rusya'ya olan 12.9 milyar dolarlık borcunun yüzde 93'ünü silmeyi öngören anlaşmayı imzaladı.Kudrin, Rus haber ajanslarına yaptığı açıklamada, Irak'ın borcun kalan bölümünü gelecek 17 yıl içinde ödeyeceğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da Zebari ile görüşmesi sırasında yaptığı açıklamada, anlaşmanın Irak ekonomisinin yeniden yapılandırılmasına yönelik Rusya'nın bir katkısı olduğunu belirterek, "Gaz, petrol ve elektrik alanındaki ortak projeler konusundaki vaadinize güveniyoruz" dedi.

Zebari'nin Moskova ziyaretinin, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik işbirliği ilişkilerine büyük ivme katacağını umduğunu belirten Lavrov, şunları söyledi:

"Biz bu konuyla yakından ilgileniyoruz. Dost Irak'a yardım etmek istiyoruz. Borçların ödenmesiyle ilgili imzalanan anlaşma, Irak'ın yeniden yapılanması çabalarına Rusya'nın çok büyük bir katkısıdır. Irak'ın ekonomisinin yeniden yapılanmasında Rus şirketleri aktif şekilde yer alacak. Ancak bu planların başarılı şekilde hayata geçirilmesi için 2 önemli siyasi sorunun çözülmesi gerekiyor; ulusal yapılanmayı başarma ve güvenlik sorununu çözme. Bugünkü görüşmemizde, Rusya'nın uluslararası topluluğun bu yöndeki çabalarına nasıl katkıda bulunabileceği konusunu ele almayı planlıyoruz."

Zebari de görüşmede yaptığı açıklamada, ikili ilişkilerde önemli ilerlemeler sağlandığını belirterek, Irak'ın Paris Kulübü'ne olan borçlarıyla ilgili konunun çözümü konusunda Rusya'nın sorumluluk üstlenmesinden memnun olduklarını ifade etti.

Hoşyar Zebari, güvenlik alanındaki durumun her geçen gün düzeldiğini ve bu çerçevede bölgesel işbirliğinin de giderek geliştiğini söyledi. Zebari'nin ziyareti sırasında, ticari, ekonomik, bilimsel ve kültür alanında Rusya ile işbirliğini geliştirmeyi öngören mutabakat zaptı da imzalandı.

Irak hükümeti, Saddam döneminden değişik ülkelere 60 milyar dolarlık borç bulunduğunu, bunun yeniden yapılanmaya çalışan bir ülke tarafından kapatılmasının zorluğuna dikkat çekmişti. ABD, bunun üzerine ülkelere Irak'ın borçlarının bir bölümünü silme çağrısında bulunmuştu.