kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İngiltere'de her yıl 17 bin kadına 'namus şiddeti'

DIŞ HABERLER
İngiltere'de "namus" uğruna her yıl 17 bin kadının şiddete maruz kaldığı, bir kısmının da bu gerekçeyle öldürüldüğü açıklandı. Şiddet genellikle Asyalı göçmenlerden geliyor..
İngiltere'de üst düzey polis kadrolarını örgütleyen ACPO birliğinin hazırladığı bir rapora göre, ülkede "namus" bahanesiyle her yıl en az 17 bin kadın saldırıya uğruyor, hatta bir kısmı cinayete kurban gidiyor. İngiliz Independent gazetesinin manşetinden yer verdiği verilere göre, söz konusu suçların büyük bölümü Asyalı göçmenler tarafından işleniyor. Gazete, Müslümanlar arasında zorla evlilik ve törelerle ortaya çıkan namus cinayeti, dayak gibi olaylarının gerçek sayısının, rapor edilmemiş vakalar da göz önüne alındığında yaklaşık 3 katı olduğuna da dikkat çekiyor. Son yıllarda giderek artan ve "ailenin şerefine leke getirdiğine inanılan kızın intihara zorlanması" olarak tanımlanan namus intiharlarının da, yaşları 16 ile 24 arasında değişen Pakistan, Hindistan ve Bangladeş kökenli vatandaşlarda görüldüğüne dikkat çekildi.

400 KIZ ÜLKELERİNE YOLLANDI
Haberde, yalnızca geçen yıl içinde en az 400 kızın, ailelerinin zorlamasıyla doğdukları ülkelere gönderilerek zorla evlendirildikleri için yardım başvurusu yaptıkları belirtildi. İngiltere İçişleri Bakanlığı da namusla bağlantılı saldırı ve cinayetlerin önüne geçebilmek için sıkı bir eylem planı üzerinde çalışıyor. İngiliz hükümeti de yurtdışına zorla evlendirmek için gönderilen İngiliz vatandaşları hakkında, bulundukları ülkelerin elçiliklerine uyarı mektupları gönderdi.