kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Aradaki fark 25

BİLGE ESER SEATTLE
Amerika'da başkanlık seçimi için ön yarış kıran kırana sürerken, önceki gün Demokrat ve Cumhuriyetçi parti adayları yeniden karşı karşıyaydı. Washington, Louisiana ve Kansas'ta partililer adaylarına oy verdi. Bu kez gülenler, Demokrat Senatör Barack Obama ile Cumhuriyetçi eski vali Mike Huckabee oldu. Louisiana'daki ön seçimde, Obama oyların yüzde 50'sini alarak rakibi Hillary Clinton'a 14 puan fark attı. "Caucus" yöntemiyle yapılan ön seçimlerde Washington'da yüzde 68'e karşı yüzde 31, Nebraska'da ise yüzde 68'e karşı yüzde 32 gibi ezici farkla kazandı.

DEĞİŞİM SLOGANLARI
Bu sonuçlar, iki adayın yaz başında yarışacağı parti genel kongresindeki delege sayılarını da birbirine çok yaklaştırdı. Üç eyalette toplam 72 delege çıkaran Obama, 40 delege almayı başaran Clinton'la arasındaki farkı 25'e indirdi. Parti kongresinde kendilerine oy verecek delege sayısı Clinton'un 1095; Obama'nın ise 1070 oldu. Genç senatör zafer konuşmasında, "Bugün batıdan doğuya Amerika'da herkes başarabileceğimizi gösterdi" dedi. Bir sonraki ön seçime mesaj yolladı: "Değişime hazırsanız Virginia'da da kazanabiliriz..."

MUHAFAZAKÂR ETKEN
Cumhuriyetçi cephede ise açık ara önde giden John McCain yenilgi aldı. Muhafazakâr rakibi Mike Huckabee tırmanışa geçti. Huckabee, Kansas'ta "caucus" yöntemiyle yapılan seçimleri yüzde 60'la kazandı, 35 delege almayı başardı. Louisiana eyaletinde de McCain'i geçen Huckabee, Washington eyaletindeyse yenildi. "Mucizelere inanıyorum" dese de bu zaferleri aradaki farkı kapatmaya yetmedi. McCain 719, kalan tek rakibi Huckabee ise 234 delegede... Cumhuriyetçilerde kasımdaki başkanlık seçimi adaylığını alabilmek için 1191, Demokratlarda ise 2025 delege gerekiyor.