kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Norveç yeni bir karikatür krizini engelledi

Yeni Haber
Norveç yeni bir karikatür krizine geçit vermedi. Norveç'in başkenti Oslo'da bulunan "Lautom Contemporary" adlı sanat galerisi, Lars Vilks'in yaptığı Hz. Muhammed'e hakaret içeren suluboya çalışmasının sergilenmesi önerisini reddetti.

Medya baskısından dolayı bir artistin eserlerinin gösterimini reddetmek Norveç'teki bir Sanat Galerisi için alışılmış bir durum değil. Bu alışılmışın dışındaki olay Oslo'da bulunan "Lautom Contemporary" sanat galerisi tarafından, Lars Vilks'in gösterimini reddetmekle gerçekleşti. Sanat Galerisi'nde kendi sanatını sergilemesi amacıyla davet edilen Lars Vilks, gösteri olarak Hz. Muhammed'e (SAV) hakaret içeren suluboya çalışmasını sergilemeyi önerdi. Fakat bu öneri, sanat galerisi yöneticisi Randi Thommesen tarafından kesin bir şekilde reddedildi. Bunun yerine farklı bir sanat eserini sergilemeyi öneren Thommesen, bu önerisine karşılık Vilks'den olumsuz cevap aldı.

Thommesen, "Kesinlikle böyle bir serginin olmayacağını sizin aracılığınızla tüm medya organlarına bildirmek isterim" şeklinde konuştu. Bu gibi hassas bir konuda yöneticisi olduğu sanat merkezinin kullanılmasına izin vermesinin söz konusu olamayacağını belirten Thommesen, "Eğer böyle bir sergiye izin verseydim, gelen tepkilerin altından kalkamazdım. Bu sergiye onay vermekle insan haklarını ihlal etmiş olurdum. Ayrıca, sanat galerimin bu şekilde olumsuz tepkilere sebep olabilecek bir sergiyle anılmasını istemiyorum" dedi.

Daha önce, bir Norveç magazin dergisinin Danimarkalı Jyllands-Posten gazetesinden alıntı yaparak yayınladığı karikatürlerin, ortamı germekten başka birşeye yaramadığını hatırlatan Thommesen, "Tekrar böyle bir konuyu gündeme getirerek tepkilere yol açmanın bir anlamı yok. Norveç'te Hz. Muhammed'e karşı hakaret içeren bu tür şeylerin yayınlanmasının da ne tür bir amacı olabileceğini anlamış değilim doğrusu" şeklinde düşüncelerini açıkladı.