kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Maliye'den "hasılat" denetimi

Yeni Haber
Hizmet işletmeleri başta olmak üzere düşük kar marjı gösteren çeşitli iş yerlerinin kasasında hasılat tespiti yapan Maliye, son iki yılda elde edilen olumlu sonuçları dikkate alarak, bu yıl da benzer uygulamaları sürdürmeye hazırlanıyor.

Adana Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy, kayıt dışı çalışanlarla ilgili etkin denetimlerinin yanı sıra düşük hasılat gösterme yoluyla vergisini tam olarak ödemeyenlere karşı da mücadele ettiklerini bildirdi.

Aksoy, hizmet işletmelerinde yapılan hasılat tespit çalışmaları sonucunda KDV matrahları ve ödenen KDV oranında önemli artışlar meydana geldiğinin görüldüğüne dikkati çekerek, şunları söyledi:

''Önceki yıl yaptığımız tespitte, 25 milyon 596 bin 275 YTL'lik matrah 31 milyon 573 bin 547 YTL'ye ulaştı. Geçen yıl yapılan denetimlerde ise elde edilen matrah beyan edilene göre yüzde 23 fazla bulundu. Ödenen KDV miktarı bu çalışmalarla birlikte bin 121 işletmede 2006 yılında 817 bin 511 YTL iken 2007'de 921 bin 447 YTL'ye ye ulaştı.''

SANATÇI, ORGANİZATÖR VE DOKTORLAR

Akyol, sanatçı ve organizatörlere yönelik de hasılat tespiti yaptıklarına işaret ederken, ''Bu kapsamda, 85 mükellefe yönelik çalışmada, 82 bin 720 YTL olarak bildirilen hasılat, 12 kat artarak, 969 bin 393 YTL olarak tespit edildi'' dedi.

Haziran 2007'den yıl sonuna kadar doktorlar nezdinde yapılan hasılat tespiti çalışmaları sonucunda ödenecek KDV tutarının yüzde 29'luk bir artışla 105 bin 780 YTL'e ulaştığına dikkati çeken Akyol, ''Ayrıca şirket ortağı olan 50 doktora ilişkin geçen yılın son 6 ayında yapılan hasılat tespitinde ise ödenen KDV tutarı yüzde 20 artış gösterip 318 bin 418 YTL'ye ulaştı'' şeklinde görüş bildirdi.

Akyol, son iki yıldaki olumlu sonuçları dikkate alarak, bu yıl da hasılat tespit çalışmalarını sürdüreceklerini vurguladı.

KAR MARJLARI BELLİ

Her sektördeki kar marjlarının aşağı yukarı belli olduğunu, vergi beyanlarına bakarken bunu dikkate aldıklarını ifade eden Aksoy, ''Yaptığımız incelemelerde sektördeki asgari karla, beyan ettikleri karı karşılaştırıyoruz. Hasılat tespitini beyanlarından şüphe duyduğumuz mükelleflere yönelik yapıyoruz'' dedi.

Akyol, amaçlarının mükellefleri rencide etmek değil, vergi kayıp ve kaçağını ile haksız rekabeti önlemek olduğunu vurgularken, ''Mükelleflerimizin bizi anlayışla karşılayacağını ümit ediyorum'' dedi.

(AA)