kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tüketiciyi elektrik ve gıda çarptı, TÜFE giyimle kurtardı

Tarık YILMAZ / EKONOMİ
Ocakta gıda yüzde 1.83, elektrik zamlarının tetiklediği konut yüzde 4.26, ulaştırma yüzde 1.33 arttı. TÜFE'nin yüzde 0.8 çıkmasında giyim fiyatlarının yüzde 10 düşmesi etkili oldu. Yıllık TÜFE 8.17 açıklandı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Tüketiciyi elektrik ve gıda çarptı, TÜFE giyimle kurtardı
Elektrik fiyatlarına yapılan yüzde 19.5'lik zam, enflasyonun en önemli iki kalemi olan konut ve gıda fiyatlarındaki artışa karşın tüketici fiyatlarında artış beklentilerinin altında kaldı. Ocakta yüzde 1.1 düzeyinde beklenmesine karşın Türkiye İstatistik Kurumu, aylık TÜFE'nin yüzde 0.80 olduğunu açıkladı. Enflasyonun beklentilerin altında kalmasında giyim fiyatlarındaki yüzde 10.22'lik düşüş etkili oldu. Yıllık enflasyon ise geçen yılki yüksek artış nedeniyle 8.17'ye indi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre ocakta enflasyon tüketici fiyatlarında (TÜFE) yüzde 0.8, üretici fiyatlarında (ÜFE) yüzde 0.42 arttı. Yıllık bazda ise TÜFE aralık ayına göre 0.2 azalarak yüzde 8.17'ye gerilerken ÜFE, geçen aya göre yarım puan yükseldi ve yüzde 6.44'e çıktı. Enflasyonu şekillendirenler ise gıda ve elektrik zamları oldu. Verilere göre her ay geleneksel olarak kira nedeniyle yüksek çıkan konut enflasyonu bu kez elektrik zamları nedeniyle yükseldi. Elektrikteki yüzde 19.5'lik zam konut fiyatlarını yüzde 4.26 artırdı. Gıda fiyatları yüzde 1.83 artarak TÜ- FE'nin en önemli ikinci nedeni oldu. Enerji fiyat artışlarının etkilediği bir diğer kalem olan ulaştırmada ise fiyatlar yüzde 1.33 arttı. Bu üç kalem (gıda, konut ve ulaştırma) diğer fiyatlar sabit kalsaydı TÜFE'nin yüzde 1.40 çıkmasına neden olacaktı. Ancak giyim fiyatlarında yaşanan yüzde 10.22'lik düşüş enflasyonu 1 puan aşağıya çekti. Düşüşte eğlence kültür harcama kaleminde fiyatların yüzde 1.05 düşmesi de etkili oldu.

ÇEKIRDEK DÜŞÜŞTE
Yıllık bazda ise konut fiyatları yüzde 14.87 arttı. Gıdada geçen yıl ocak ayında yüzde 4.44'lük artışın bu yıl yüzde 1.83'e gerilemesi yıllık gıda enflasyonunun yüzde 9.2'ye inmesini sağladı. Son bir yılda fiyatı en çok artan kalem ise ÖTV artışları nedeniyle alkollü içecek ve sigara oldu. Söz konusu kalem yıllık bazda yüzde 17.18 artış gösterdi. Zam şampiyonları ise kabak (yüzde 42.5), piyango bileti (yüzde 20) ve elektrik ücreti (yüzde 19.19) oldu. ÜFE'deki artış da beklenenin altında oldu. Yüzde 1 dolayında beklenen aylık ÜFE yüzde 0.42 açıklanırken yıllık bazda enflasyon yüzde 6.44 oldu. Burada da tarım fiyatlarında artış dikkat çekti. İmalat sanayindeki yüzde 0.01'lik yükseliş ÜFE'deki yükselişi frenleyen kalem oldu.