kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kerem 1 yaşında 10 kez beyin ameliyatı geçirdi!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
"Minik bedenler bu kadar ameliyata dayanır mı?" diyenlere Kerem ve Kerim'i örnek göstermek lazım. Prematüre doğan Kerem henüz bir yaşında ama şu ana kadar tam 10 kez beyin ameliyatı oldu. Kardeşi Kerim ise bir kez kalp, bir kez de göz ameliyatı geçirdi. Ama onlar her şeye rağmen inatla hayata gülümsüyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kerem 1 yaşında 10 kez beyin ameliyatı geçirdi!
Gül ve Emre Yılmaz çiftinin bebekleri Kerem ile Kerim 'parmak çocuklar' olarak dünyaya geldi. Aileleri ve doktorlar onları hayata çekebilmek için büyük mücadele verdi. Kerem 10 kez beyin ameliyatı geçirdi. Kerim ise kalp ve göz ameliyatı oldu. Yılmaz çifti, anne-babalığı ameliyathane kapılarında öğrendi. Bir yıl içinde tam 12 kez ölümle kalım arasındaki çizgide beklediler. Erken gerçekleşen doğumdan sonra, 3 ay kadar oğullarını yalnızca camların ardından izlediler. Bebeklerinin minik vücutlarının her yerinde kablolar vardı. Ameliyatlar ve operasyonlar derken, bebekler biraz serpilip hastaneden çıktıklarında, bu kez 200 bin YTL'lik hastane faturası Yılmaz çiftini zorladı. Emre Yılmaz, oğulları için kredi aldı. Kerem ve Kerim geçtiğimiz ay bir yaşına bastı. Artık yürüyorlar, gülücük gönderiyorlar, 'anne' ve 'baba' diyorlar. Yılmaz çifti ise onlara bakıp, "Çektiklerimize değdi" diyor. İşte prematüre bebek annesi Gül Yılmaz'ın yaşadıkları:

* Bebekleriniz dünyaya geldiklerinde kaç kiloydu?
Bebekler 26 hafta 5 günlük dünyaya geldiler. Normal doğumu 40 hafta olarak düşünürsek 13 hafta yani 3 ay erken doğdular. Biri sadece 830, diğeri 930 gramdı.

HER ŞEYİN SONU SANDIM
* Neden erken doğdular?
İkiz gebelikte tek yumurta ikizlerinde görünen 'Twin to twin transfucion' adında bir sendrom var. Bebeklerin içinde yaşadıkları amniyo sıvım çoğaldı. Bebekler birbirlerini sıkıştırmaya başlamışlardı. Doktor benden 2.5 litre sıvı boşalttı ve bu, doğumu tetikledi. Hastanedeyken doğum başladı.

*Siz ne yaptınız?
Vallahi çok korktum. Hayatımda yaşadığım en büyük korkuydu. "Çocukları içeride tutabilmenin hiçbir yolu yok" dediler. O an her şeyin sonu gibi geldi. Daha çok erkendi, yaşayabileceklerini hiç düşünmüyordum. Doğumda kadınlar mutlu olur ya; ben öyle bir mutluluk yaşayamadım. Ondan sonra beklenti ve riskli günler başladı.

* Bebeklerin yaşayabileceğini düşünüyor muydunuz?
Epidural anestezi ile doğum yaptığım için her şeyi izliyordum. Doğum sırasında beni çok rahatlattılar. Onları kaybedeceğim korkusunu, doğum sırasında hiç hissetmedim. Normalde bebekler canavar gibi ağlarlar ya; benimkiler doğduğunda çok cılız bir ses geldi. O zaman ürktüm; ölüm korkusunu ilk kez onlarla karşı karşıya geldiğimde yaşadım. Doğumdan hemen sonra da, bebeklerimi kaybetme korkusuyla tanıştım.

KUŞ YAVRUSU GİBİLERDİ
* Kerem ve Kerim'i ilk gördüğünüzde ne hissettiniz?
Hayatımda hiç prematüre bebek görmemiştim. Küçük olabileceklerini düşünüyordum ama bu kadar küçük olabileceklerini tahmin bile etmemiştim. Onları ilk gördüğümde ağladım, gözlerime inanamadım. Hiç beklemediğim bir şeydi, bebek gibi değillerdi. Her yerlerinde kordonlar vardı, makineye bağlıydılar. Kuş yavruları gibi yatıyorlardı, gelişmemişlerdi. İnsan yavrusu gibi değillerdi. Kendime, 'Nasıl yaşarlar?' diye sordum. Onların normal bebekler haline gelmelerinin mümkün olmadığını düşündüm. Hemşireler bana onlar gibiyken normal bebek kıvamına gelmiş diğer prematüre bebekleri gösterdi ama bu durum bile beni teselli etmedi.

100 GÜN KUVÖZDE GEÇTİ
* Ne kadar süre kuvözde yaşadılar?
Kerem 99 gün, Kerim 105-106 gün kuvözde kaldı. Bu süreçte bebeklerimi emziremedim. 1.5 ay onları camekan ardından izledim, kucağıma alamadım. Doktorlar bize her gün başka bir tehlikeden bahsedip duruyorlardı. Bu durumu hastanede yaşamak çok zor. Yan odada insanlar bebekleri olduğu için seviniyordu, hatta kutlama yapanlar oluyordu. Bizse bebeklerimizin yaşamaları için her gün dua ediyorduk. Onları kucağımıza almak istediğimizde kırılacak gibi geliyorlardı.

* Kaç kez ameliyat oldular?
Her prematüre bebeğin yaşadığı sorunlar farklı oluyor. Genelde riskler belli. Kerem'de beyin kanaması oldu, hidrosefali değişti. Şu anda hala tedavisi devam ediyor. 10 kez ameliyat oldu. Hala başka ameliyatlara girme olasılığı var. Kerim'de kalbe giden bir damar var; o damar kapanmamıştı. Oğlum önce kalp ameliyatı oldu. Sonra göz ameliyatına girdi. Akciğerlerinde de sıkıntısı vardı. Kerim'den ameliyattan çıkana kadar çok endişeliydik. Kendi başına çok geç nefes alabildi. Ama şu anda Allah'a şükür hiçbir sıkıntısı yok.
Haberin fotoğrafları