kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Nihat Özdemir

'Mavi hat'ta rekor ceza istemi

BOTAŞ ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla başlatılan "Mavi Hat Operasyonu"nda toplam 71 sanığa dava açıldı. Fenerbahçe 2. Başkanı Özdemir için 27 yıla kadar hapis cezası istendi..
Mavi Hat" soruşturmasında iddianame tamamlanarak dava açıldı. Fenerbahçe 2. Başkanı ve Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir'in, "örgüte yardım, ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet vermek" suçlarından toplam 27 yıla kadar hapsi istenirken, örgütü kurmakla suçlanan işadamı İbrahim Selçuk'un da 396 yıla kadar hapsi talep edildi. Ankara Cumhuriyet Savcısı Mehmet Tamöz, BOTAŞ'taki yolsuzluk iddiaları üzerine Enerji Bakanlığı bünyesinde başlatılan "Mavi Hat" operasyonuna ilişkin bir süredir yürüttüğü soruşturmayı tamamlayarak dava açtı. İddianamede, örgütün kurucu ve liderliğini işadamı Selçuk'un yaptığı öne sürüldü. İddianamede, Selçuk liderliğindeki sanıkların, kurulan örgüt kapsamında kamu kuruluşlarının yaptığı ihalelerde diğer sanıklarla birlikte "ihaleye fesat karıştırmak", "rüşvet anlaşması yapıp rüşvet almak" ve "suç gelirlerini aklamak" suçlarını işlediklerinin tespit edildiği kaydedildi. Selçuk'un, 10 ihaleye fesat karıştırmaktan 75 yıldan 180 yıla, 17 rüşvet anlaşması yapmaktan 68 yıldan 204 yıla, örgüt kurmak ve yönetmekten 2 yıldan 6 yıla ve suçtan kaynaklanan mal gelirlerini aklamaktan 3 yıldan 6 yıla olmak üzere toplam 148 yıldan 396 yıla kadar hapsi talep edildi.

ÜNLÜ İŞADAMLARI
İddianamede, çok sayıda ünlü işadamı da sanık olarak yer aldı. İşte Limak Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir hakkındaki suçlamalar:

* Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, "bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmek. (1 yıldan 3 yıla kadar hapis.)

* Kamu kurum ve kuruluşlarında yapılan ihalelere fesat karıştırmak. (5 yıldan 12 yıla kadar hapis.)

* Kamu görevlisine rüşvet vermek. (4 yıldan 12 yıla kadar hapis.) Özdemir'in ortağı Sezai Bacaksız'ın da sanık olarak yer aldığı iddianamede, Fernas'ın sahibi Muzaffer Nasıroğlu'nun yanısıra Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şükrü Koçoğlu'nun da "rüşvet vermek" suçundan 4 yıldan 12 yıla kadar hapsi istendi.