kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

MB'den enflasyon açıklaması

Yeni Haber
Merkez Bankası, enerji ve gıda fiyatlarından kaynaklanan risklere rağmen önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüşün devam edeceği tahminini bildirdi.

Merkez Bankası, Ocak ayı fiyat gelişmelerine ilişkin bir değerlendirmede bulundu. Banka'nın değerlendirmesinde, tüketici fiyatlarında aylık yüzde 0,80 artış yaşanan ve yıllık enflasyonun yüzde 8,17'ye gerilediği Ocak'ta elektrik ve doğal gazdaki yüksek artışa karşın işlenmemiş gıda fiyatlarındaki kısmi düzeltme hareketi ve giyim-ayakkabı fiyatlarındaki belirgin düşüşün etkisiyle yıllık enflasyon gerilediği vurgulandı.

İşlenmiş gıda fiyatlarındaki yüksek artışların özel kapsamlı TÜFE göstergelerini olumsuz etkilemeye devam ettiği, kiralardaki olumlu görünüm devam ederken ulaştırma hizmetlerindeki fiyat artışlarının hizmet grubu enflasyonundaki iyileşmeyi sınırladığı anlatıldı.

"DÜŞÜŞ DEVAM EDER"

Merkez Bankası'nın değerlendirmesinde, "Enerji ve gıda fiyatlarından kaynaklanan risklere rağmen önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüşün devam edeceği tahmin edilmektedir" denildi.

Ocak ayında tüketici enflasyonunu belirleyen temel unsurlar, işlenmiş gıda ve enerji fiyatlarındaki artışlar ile bu artışların toplam etkisini büyük ölçüde sınırlayan giyim ve ayakkabı grubu fiyat azalışları olduğu anlatılan değerlendirmede, şöyle denildi:

"Enerji, işlenmemiş gıda ürünleri, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altını dışlayan özel kapsamlı TÜFE göstergesinin (ÖKTG-H) yıllık artış oranı 0,2 puan düşerek yüzde 6,39'a gerilemiştir. Bu endeksten işlenmiş gıda ürünleri çıkarılarak hesaplanan göstergenin yıllık artışı ise 0,35 puan gerileyerek yüzde 4,45 olmuştur. Ocak ayında mal grubu fiyatları yüzde 0,70, hizmet grubu fiyatları ise yüzde 1,11 oranında artmıştır. Yıllık enflasyon, mal grubunda yüzde 8,04'e, hizmet grubunda ise yüzde 8,55'e gerilemiştir."

Haziran ayından bu yana gerilemekte olan dayanıklı mal grubu (altın hariç) fiyatlarının Ocak ayında yüzde 1,03 oranında yükselmesinde mobilya fiyatlarındaki yüzde 3,14 artış belirleyici olduğu belirtildi. Otomobil fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre daha düşük oranda artarken elektrikli ve elektriksiz aletlerin fiyatlarının gerilemeye devam ettiğine işaret edildi.

İşlenmemiş gıda ürünleri fiyatları Ocak ayında özellikle taze sebze ve tavuk eti fiyatlarında gözlenen artışların etkisiyle yüzde 2,96 oranında yükseldiği, Ocak ayında grup fiyatlarının oldukça yüksek bir oranda artmış olmasından kaynaklanan baz etkisi nedeniyle bu grupta yıllık enflasyon yaklaşık 6 puan azalarak yüzde 5 düzeyine gerilediği anlatıldı.

Olumsuz arz koşullarının etkisiyle işlenmiş gıda fiyatlarında geçen yılın ikinci yarısından itibaren gözlenen yüksek artış eğiliminin Ocak ayında da sürdüğü ve grup fiyatlarının yıllık artışı yüzde 13,36'ya ulaştığı belirtildi. Özellikle ekmek ve tahıllar grubundaki yüksek artışlar sürerken, alkolsüz içecek fiyatlarının KDV indiriminin etkisiyle gerilediği kaydedildi.

Ocak ayında işlenmiş gıda fiyatlarındaki yüksek artışa rağmen enerji grubunu dışlayan özel kapsamlı TÜFE göstergelerinin tümünde yıllık artış oranlarının gerilediğine işaret edildi.

ÜRETİCİ FİYATLARINDAKİ GELİŞMELER

Ocak ayında üretici fiyatlarının yüzde 0,42 arttığı, yıllık enflasyonu yüzde 6,44'e yükseldiği belirtilen değerlendirmede, imalat sanayi fiyatlarının belirgin bir değişim göstermediği kaydedildi. Rafine edilmiş petrol ürünleri fiyatlarının Ocak ayında yüzde 0,14 oranında azalırken, petrol ürünleri hariç imalat sanayi fiyatlarının yüzde 0,03 arttığına işaret edildi.

Ana metal, metal eşya, kimyasal maddeler ve gıda sektörlerinde fiyat artışları gözlenirken, giyim eşyası fiyatlarının yüzde 6,86 ile belirgin oranda gerilediği kaydedilerek, şöyle denildi:

"Üretici fiyat endeksinin MIGS sınıflamasına göre incelendiğinde, Ocak ayında dayanıklı ve dayanıksız tüketim malları fiyatları düşerken, diğer kalemlerin fiyatlarında artış gözlenmektedir. Dayanıklı tüketim malları fiyatlarındaki düşüşte mobilya fiyatlarındaki azalış, dayanıksız tüketim malları fiyatlarında görülen düşüşte ise tekstil ürünleri ve giyim eşyası fiyatlarındaki azalış belirleyici olmuştur. Diğer taraftan, yüksek oranlı artış gösteren ana metal sanayi ve kimyasal ürün fiyatları ara malları fiyatlarını yukarı çekmiştir."

(ANKA)