kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Kayhan Taşbaş

Hurda kamyon ve traktörleri iş makinesine çevirip satıyor

Endüstri meslek lisesi mezunu Kayhan Taşbaş, eski kamyonlardan sonra eski traktörleri de proje çizdirip iş makinelerine çeviriyor..
BURDUR Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Güven Hidrolik'in kapısından girip sahibini sorduğumda, makine başında çalışan bir kişi işaret edildi. Çalışanlar seslenince, işini bırakıp yanıma geldi, ellerindeki makine yağını bir beze silip kolunu uzattı. Karşımdaki Kayhan Taşbaş, Burdurlu 42 yaşında, endüstri meslek lisesi torna tesviye bölümü mezunu. Radyatör egzoz tamircisi babası, meslek lisesine girdiği yıl borç harç ona torna tezgahı almış. Traktörlere parça yapan, bir yem fabrikasının ekipmanlarını imal eden Kayhan Taşbaş'ın hayatını, Bucak'taki bir kişinin eski bir kamyondan kepçe yapmak için ısrarı değiştirmiş. Taşbaş, hurdaya çıkmış bir BMC kamyonuna, tomruk yüklemesi için kepçe monte eder.

TRAKTÖRÜN YÖNÜ DEĞİŞTİ
1994 yılıdır. Gerisini Taşbaş'tan dinleyelim: "O yıllarda eski kamyonlar ucuz, eski traktörler ise pahalıydı. Misal traktör 5 ise, kamyon 1 liraydı. Sonraki yıllarda ülkeye fazla traktör girince, eski traktörler ucuzladı. Kamyonla uğraşmaya gerek kalmadı. Kamyona iş makinası işi bitti. Traktöre uyguluyoruz. Kepçe takıp aracın yönünü de değiştiriyoruz. Arka tekerlekleri yönünde gidiyor. 5 ileri bir geri vitesi oluyor. Keresteciler, orman işçileri eski traktörleri alıyor, iş makinesine çevirtiyor. Eski Massey Ferguson fiyatı 20 bin YTL ise 30-35 bine, Universal 5 bin ise 17 bin YTL'ye maloluyor. Eski traktörü alıyor, proje çizdiriyor, iş makinesine çeviriyoruz." Hurda traktörleri ekonomiye kazandırdıkları için mutlu olduğunu ifade eden Taşbaş, "Universal traktörü hurdaya satsa, 2-3 bin YTL alacak. Oysa iş makinası ile ekmek yemeye devam ediyor. Bize çalışan çok galerici var. Eski traktör bulduğunda bizi arıyorlar" diyor. Kayhan Taşbaş, bir dönem eski kamyonları çöp kamyonuna da çevirmeyi başarmış.