kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

CHP'den Anayasa değişikliği teklifine muhalefet şerhi

Yeni Haber
CHP, Cuma günü Meclis Anayasa Komisyonu'nda görüşülerek kabul edilen, üniversitelerde türban serbestisine imkan tanıyan anayasa değişikliği teklifine muhalefet şerhi koydu. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesinde, türban takanların türban takmayanlar üzerinde baskı oluşturacağını ve türban takmayanların özgürlük için mücadele etmek zorunda kalacağını savundu.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ve Meclis Anayasa Komisyonu'nun CHP'li üyeleri, bir basın toplantısı düzenleyerek, geçen hafta Cuma günü, Anayasa Komisyonu'nda görüşülen anayasa değişikliği konusunda, parti olarak muhalefet şerhi koyduklarını bildirdiler. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, 10 sayfalık muhalefet şerhini Meclis Başkanlığı'na sunduklarını belirterek, son günlerde AKP ve MHP'lilerden türban konusunda gelen açıklamaların "türbanla ilgili düzenlemenin siyasi rant kavgası ve siyasi yarışmanın sonucu" olduğunu gösterdiğini söyledi.

"ARINÇTIR NE DERSE YERİDİR"

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay'ın Antalya'da düzenlediği basın toplantısındaki "hasadını alacağız" şeklindeki sözlerini eleştiren Okay, "gerçek niyetlerini, kendilerini ne kadar frenleseler de itiraf etmekten geri kalmıyorlar" dedi. Türbanla ilgili düzenlemenin toplumda bir ayrışmaya ve bölünmeye yol açacağını savunan Okay, eski Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın Anıtkabir'deki türban protestosuyla ilgili "teneke çalıyorlar" şeklindeki sözlerini ise "Arınç'tır ne derse yeridir diyebiliriz ama Meclis başkanlığı yapmış birinin bu üslubu tarihe not olarak düşülecektir" diye değerlendirdi. "Başörtüsü ya da türbanı özgürlük için örtmek isteyenlerin, türban takmayanlar üzerinde baskı oluşturacağını ve türban takmayanların özgürlük için mücadele zorunda kalacağını" kaydeden Okay, kadınların özel yaşamlarında türban ya da başörtüsü takmasına bir şey demediklerini ancak türbanın anayasa değişikliği ile kamuya taşınacağını ve laikliğin örseleneceğini söyledi.

Toplantıda konuşan CHP Konya Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi Atilla Kart ise "türbanı hasada dönüştürme işlemini Türk siyaseti adına talihsizlik ve inanç hortumculuğuna iştirak olarak görüyoruz" diyerek MHP'yi eleştirdi.

CHP'NİN MUHALEFET ŞERHİ

CHP'nin Anayasa komisyonu üyeleri, Antalya Milletvekili Atila Emek, İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Özpolat, Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Konya Atilla Kart ve Manisa Şahin Mengü imzasıyla Meclis Başkanlığına sunduğu muhalefet şerhinde ise devletin şeklinin Cumhuriyet olduğunu düzenleyen 1. madde ile cumhuriyetin niteliklerini düzenleyen 2 ve 3. madde hükümlerinin değiştirilemeyeceği ve değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceği, yine Anayasa'nın 4. maddesinde açık bir şekilde düzenlendiğine dikkat çekildi. Muhalefet Şerhinde, "Getirilen teklifin temel amacınının, türban kıyafetinin üniversitelerde kullanılmasını sınırlayan anayasal ve yasal hükümleri ortadan kaldırmaya yönelik olduğu açıktır. Teklifin hem genel gerekçesinden ve hem de madde gerekçelerinden bu durum açıkça görülmektedir. AKP ve MHP gruplarının uzlaşmasıyla ortaya çıkan değişiklik metni; konuyla doğrudan ilgili olan anayasa hükümlerine aykırı olduğu gibi, yine konuyla ilgili ihtilafları doğrudan çözüme bağlayan Danıştay ve Anayasa Mahkemesi kararlarıyla, AİHM'nin 6 Ocak 1993 tarihinden bu yana ve en son 20 Nisan 2004 tarihinde tesis edilen 7 kararının hüküm ve sonuçlarını ortadan kaldırmaya yöneliktir. Daha da ötesi anayasamızın 2. maddesinde esasları belirtilen Cumhuriyet, laiklik, sosyal hukuk devleti ve demokratik olma ilkelerini ihlal eden, içini boşaltan ve işlevsiz hale getiren niteliktedir" denildi.

Kadınların günlük hayatta, özel ilişkilerinde, ortak toplumsal alanlarda başı açık, başörtüsü ya da türban ile tercihlerini yapmalarına hiç kimsenin bir diyeceğinin olamayacağı belirtilen muhalefet şerhinde, şu ifadelere yer verildi:

"Sorun, belli bir siyasi kadronun, kutsal dini değerlerimizi istismar ederek, siyasi ve dini sembolleri kamu yönetimine ve işlevsel mekanlara-kamusal alana taşımak istemesinden kaynaklanmaktadır. Böyle bir sürecin ise laiklik ilkesine temelde aykırı olmasının yanında toplumsal bölünmeyi, ayrımcılığı ve kutuplaşmayı yaratması kaçınılmazdır. Getirilen teklif ve komisyon raporu, anayasanın değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez nitelikteki 1,2 ve 4'ncü maddelerine açıkça aykırıdır. Cumhuriyet'in özünü ortadan kaldıran, içeriğini boşaltan bir teklif ve rapor söz konusudur."

BAŞBAKAN'IN AÇIKLAMALARI DA YERALDI

Muhalefet şerhinde Başbakan Erdoğan ile AKP yetkililerinin yaptığı açıklamalara da dikkat çekildi. Şerh'te, Anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesi halinde hukuk, tıp ve başka fakültelerde başı kapalı bir şekilde, türbanlı veya benzeri formlarla yapılacak bir eğitimin sonucunda, bu kişilerin 'ben yargıç, savcı, avukat, doktor, kaymakam, vali olmak amacıyla bu eğitimi yaptım. Bu meslekleri icra etmeyeceksem, bu eğitimi almamın ve hayatımı buna göre yönlendirmenin ne anlamı olabilir, bu sebeple anayasanın 49 ve 70. maddeleri uyarınca, kamu hizmetine girme talebinde bulunuyorum" diyecekleri belirtilerek "bu takdirde ise türban ve benzeri dini ve siyasi simgelerin kamu yönetimine taşınması ve toplumsal bölünmenin, ayrımcılığın kontrol edilemez süreçler kazanması söz konusu olacaktır" denildi.

(ANKA)