kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Değişiklik türban için yeterli değil'

ANKA
Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Kanadoğlu, AKP ve MHP tarafından hazırlanan anayasa değişiklik önerisinin türbanı serbest bırakamayacağını söyledi..
Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, AKP ve MHP tarafından hazırlanan anayasa değişikliği önerisinin üniversitelerde türbanı serbest bırakamayacağını söyledi. Kanadoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin türbanla ilgili olarak, dinsel örtünmenin aynı zamanda eşitlik ilkesine de aykırı olduğu şeklinde bir karar verdiğini anımsattı. Anayasa'nın 10. maddesinde yapılmak istenen değişikliğin türban serbestisini zaten getirmediğini belirten Kanadoğlu, 42. maddenin 6. fıkrasına eklenecek olan, "Kanunda açıkça yazılı olmayan hiçbir sebeple kimse yüksek öğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir" hükmüne dair de şu değerlendirmede bulundu: "Bu anayasanın temel ilkeleri bulunduğu sürece, isterseniz bu fıkraya 'Yüksek öğretim kurumlarında kılık kıyafet serbesttir' diye bir hüküm koyun bu da türbanı serbest bırakıcı bir hüküm haline gelmez."

GÜL TARAFSIZ DEĞİL'
Kanadoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün türbanla ilgili düzenlemenin referanduma götürülebileceği açıklamalarının da tarafsızlık ilkesiyle bağdaşmadığını ileri sürdü. Kanadoğlu, "Her şeyden önce laik cumhuriyeti korumak görevi için yemin etmiştir. Görevi Türk milletinin birliğini temsil etmek yönüyle bu birliğin bozulmamasını sağlamaktır.Temel hak ve özgürlükler referanduma götürülmez. Götürülemeyecek bir şeyi 'ben götürürüm' dediğiniz anda gerçek hukuk bilinci ve etiği olan herkes buna karşı çıkar böyle bir şey olmaz" dedi.