kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İşte Ocak enflasyonu!

Yeni Haber
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Ocak ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 0.8, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) yüzde 0.42 arttı.

Reuters'ın anketine katılan banka ve aracı kurum uzmanları Ocak'ta TÜFE'nin yüzde 1.1 ÜFE'nin yüzde 1 artacağı tahmin ediyorlardı. TOBB-Reuters anketinde ise TÜFE artışı yüzde 0.75, ÜFE artışı ise yüzde 0.66 olarak öngörülmüştü.

TÜİK ayrıca, yıllık bazda TÜFE'nin yüzde 8.17, ÜFE'nin yüzde 6.44 arttığını açıkladı.

İmalat sanayinde ise fiyatlar Ocak'ta yüzde 0.01, tarım fiyatları ise yüzde 1.58 yükseldi. TÜFE'de 2008 sonu hedefi yüzde 4 olarak belirlendi.


Analistlerin Ocak için tahminleri TÜFE'de yüzde 1.11 ve ÜFE'de yüzde 1 artış yönündeydi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Reuters işbirliğiile hazırlanan TOBB-Reuters Enflasyon Tahmin Anketi'nin Ocak ayı sonuçlarına göre TÜFE'nin ortalama yüzde 0.75, ÜFE'nin yüzde 0.66 artacağı öngörüldü.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, geçen haftaki açıklamasında bu yıl politika faizlerinde sınırlı bir indirim yapılacağı varsayımı altında enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2008 sonunda orta noktası yüzde 5.5 olmak üzere yüzde 4.1 ile yüzde 6.9 arasında, 2009 sonunda ise orta noktası yüzde 3.7 olmak üzere yüzde 1.8 ile 5.5 arasında gerçekleşeceğini söylemişti.

Yılmaz "Tahminlerin ana mesajı, 2007 Eylül ayında başlattığı ölçülü indirim sürecinin devamının olumlu veri ve gelişmelere bağlı olacağıdır" demişti.

Ekonomistlerin verilerle ilgili yorumları şöyle:
Yatırım Finansman Ekonomisti Levent Durusoy:"Benim beklentim piyasadan biraz daha düşüktü ve çoğu fiyat gelişimi beklentim dahilinde geldi. Giyimde biraz daha az düşüş bekliyordum, diğer yerlerde beklediğimiz gibi gerçekleşti, gıda fiyatlarında da beklendiği kadar bir artış var. Şu anda Merkez Bankası'nın enflasyon görünümünün değiştirecek ciddi bir hareket olduğunu görmüyorum.Merkez Bankası'nın Şubat toplantısında 25 baz puanlık bir indirim gelecektir veMart'ta ise Merkez Bankası beklenti anketlerinin sonuçları ve yurtdışı gelişmeler belirleyici olacaktır."

PİYASA REAKSİYONU

Bankalararası piyasada enflasyon verileri öncesi 1.1660/70 YTL seviyesinde olandolar kotasyonları veri sonrası çok hafif gerileyerek 1707'de 1.1650/65 YTL seviyesindeydi. Enflasyon verisi öncesinde 7 Ekim 2009 vadeli gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi yüzde 16.39 iken veri sonrasında değişmedi.


REUTERS