kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sezer 'türban' sürecinin durdurulmasını istedi

Yeni Haber
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, türban serbestliğine yönelik Anayasa ve yasa değişikliği çalışmalarının toplumu kutuplaştırdığına dikkat çekti ve Başbakan Erdoğan'dan sürecin durdurulmasını istedi.

Zeki Sezer, türban serbestliği tartışmalarıyla ilgili kaygılarını dile getirmek üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la bir görüşme yaptı. Başbakanlık Merkez Bina'da yapılan görüşme yaklaşık bir saat sürerken, görüşmeye DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Macit, Balıkesir Milletvekili Hüseyin Pazarcı ile Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ve Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da hazır bulundu.

Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan DSP lideri Sezer, görüşmede türban tartışmalarının toplumda bir gerginliğe yol açtığına dikkat çektiklerini söyledi ve sürecin durdurulmasını istediklerini bildirdi. Sezer, "Gerginliğin sona erdirildikten sonra ileride bir ortak çözümün bulunması gerektiği yönündeki görüşümüzü paylaştık" dedi.

TOPLUMU BİR ARADA TUTMAK GEREKİYOR

Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın türban tartışmalarının Türkiye'yi zayıflattığı yönündeki açıklamalarını hatırlatan Sezer, şunları söyledi:

"Bizim de böyle bir tespitimiz var. Türkiye'nin en güçlü olması gereken bir süreçten geçtiğimiz düşünülürse bu tartışmaların Türkiye'yi zayıflatmasına izin vermememiz gerekir, diye bir sorumluluk duygusuyla bu girişimde bulunduk. Sorunları aşabilmek için toplumu bir arada tutmak gerekiyor, karşı karşıya getirmek değil. Devlet ne yazık ki karşı karşıya geliyor. Yargı organları ile siyaset karşı karşıya geliyor. Siyaset'le siyaset karşı karşıya geliyor. Üniversitelerdeki durum ortada. Üniversiteler Arası Kurul'un açıklaması çok net. Aynı zamanda ÜAK'nın açıklamasını doğru bulmayan akademisyenlerin de bir imza kampanyası var. Bu sayı belli bir orana ulaştı. Demek ki akademisyenler karşı karşıya geliyor. Kadınlar karşı karşıya geliyor. Kadınlarla erkekler karşı karşıya geliyor. Bunu yaratmaya hiçbirimizin hakkı yok diye düşünüyoruz."

Sorunun uzlaşı ve diyalog kültürü içerisinde aşılması gerektiğine vurgu yapan DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, bu yöndeki düşüncelerini Başbakan Erdoğan'a da ilettiklerini söyledi.

Konuya ilişkin kaygılarının Başbakan Erdoğan tarafından nasıl karşılandığının sorulması üzerine Sezer, "Kendisi tam olarak kaygıları paylaştığını söylemedi ama bir çözüm arayışı içerisinde olduğunu hissettim. Konuşmalarında o görülüyordu. Gelinen noktada kendisini bağlamış gözüküyor. Belki YÖK Kanunu'nun ek 17'nci maddesi konuşulabilir diye bir düşünce var. Detayına girmedik. Bu Anayasa değişiklik sürecinin de değerlendirilmesi gerektiğini söylediğimiz için orda kalmış olduk açıkçası" dedi.

Sezer, sürecin durdurulmasını istediklerini belirtirken, şunları söyledi:

"Varolan bu sorun Anayasa ve yasalarla değil toplumsal uzlaşı ile çözülür diye düşünüyoruz. Tabi bir başka konu yasa Anayasa Mahkemesine gidecek. Anayasa Mahkemesinin alacağı karar önemli olacak ama o da yeni bir tartışma ve gerginlik yaratabilir kaygısıyla biz, girişimde bulunduk.

Süreç durdurulur, siyaset bu işten elini çektiğini hissetirebilirse o zaman çözüm süreci başlamış olabilir. Partilerin belli sayıda üyeleriyle komisyonlar oluşturulabilir ama bu komisyonlar aynı zamanda üniversitelerle, yargı organlarıyla, sivil toplum örgütleriyle iş dünyasını temsilen örneğin odalar birliği ile sendikalarla çalışılabilir. Toplumun bütün kesimlerinin ortak bir noktada buluşturmak mümkündür diye üşünüyorum.

Bu topraklarda insanlar hangi kökenden, hangi inançtan olursa olsun yüzlerce yıldır huzur ve barış içerisinde yaşıyor. Şimdi birbirimize bizi düşürmeye varabilecek adımlardan sakınmamız gerekir. Bu kaygılarımızı dile getirdik."

Sezer, türban sürecine ilişkin yaşanan gelişmelerle ilgili olarak saat 14.00'da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve saat 16.00'da da TBMM Başkanı Köksal Toptan'la da bir görüşme yapacak.

(ANKA)