kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türk profesör: Mars'ta adam deli saçması

Uğur BECERİKLİ ANKARA
NASA fotoğrafında görülen 'Marslı yaratık' silüeti el büyüklüğünde çıktı. Prof. Berattin Albayrak'a göre, olay fotoğraf bir delinin kuyuya attığı taş..
NASA'nın Spirit uzay aracının geçtiğimiz günlende elde ettiği ve tüm dünyayı heyecanlandıran "Marslı yaratık" fotoğrafının orijinali, NASA'nın internet sitesinde tüm dünya ile paylaşıldı. İlk çekilen fotoğrafta tepenin arkasında oturan bir Marslı görüntüsü veren ve üzerine çokça konuşulan silüetin, ancak bir insan eli büyüklüğünde olduğu ortaya çıktı. Uzay aracının sol üst köşesine denk gelen detayı seçebilmek ise imkânsız gibi. Ankara Üniversitesi'nden astronom Prof. Dr. Berattin Albayrak da, fotoğrafı tartışmanın "zaman kaybı" olduğu görüşünde: "Varlıklarını, bu tür tartışmalara bağlamış olanların kuyuya attığı bir taş bu sadece... Sonra bu taşı kırk akıllı çıkaramıyor." Bu tür tartışmalarla doğruların gözden kaçtığını belirten Prof. Albayrak şunları anlattı: "Bu fotoğraftaki detay, insan silüetine benzetilmiş olabilir. Başka bazı görüntüler de bir şeylere benzetilebilir ama bilimsel bir veri planı yok bu iddiaların. Ancak bu ve benzeri tartışmalar da, dünya dışında yaşantı olmadığı anlamına gelmiyor.

YILDA 200 GEZEGEN
1995 yılında evrende güneş benzeri çevresinde gezegenlerin bulunduğu yıldızlar keşfedildi. Dünyada canlı oluşabildiği gibi evrenin bir başka köşesinde de oluşabilir. Yılda 200 gezegen keşfediliyor başka yıldızların etrafında. En yakın yıldız 46 trilyon kilometre uzakta ama burada canlılar olaşabildiyse başka yerlerde de oluşabilir."
Haberin fotoğrafları