kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
BETÜL CEMRE YILDIZ (18)

Türkiye'nin en iyi iki satranç ustası

Pervin KAPLAN HABER MERKEZİ
İzmirli Betül Cemre 6 kez Türkiye şampiyonu oldu. Bir de dünya üçüncülüğü var. 18 yaşında ama gençleri şimdiden yetiştiriyor

Yaş gruplarında iki Avrupa şampiyonluğu kazanarak Türkiye tarihine geçen Kübra'ya, Teksas Üniversitesi burs önerdi

Ankaralı Kübra Öztürk ve İzmirli Betül Cemre Yıldız, Türkiye'nin satrançtaki iki gururu... 16 yaşındaki Kübra, Ankara'nın varoşlarından çıktığı yolculukta, 2006 ve 2007'de 16 yaş altı bayanlarda iki kez Avrupa Şampiyonu oldu ve Cumhuriyet tarihine geçti. ABD'nin Teksas Üniversitesi'nden burs teklifi dahi aldı. Ancak o Türkiye'de okumak istiyor. İzmirli Betül Cemre Yıldız (18) ise 6 kez Türkiye şampiyonu oldu. Dokuz Eylül hukuk ve açıköğretim iktisat birinci sınıfta eğitimine devam ediyor. 18 yaşta dünya üçüncülüğü kazanan Betül şimdi açtığı satranç merkezinde geleceğin şampiyonlarını yetiştiriyor.

KÜBRA ÖZTÜRK 16 YAŞINDA
Varoşlardan çıktı ABD'den burs aldı
KÜBRA
Öztür'ün yaşamı ilkokul ikinci sınıfta tesadüfen değişti. Gaziosmanpaşa Rotary Kulübü Ankara'nın en yoksul gecekondu semti Mamak'ta bir satranç merkezi açtı. Öğretmeni, Kübra ile birlikte sınıfın en zeki 15 öğrencisini satranç okuluna gitmesi için seçti. Ancak aileler satrancı kumar zannederek çocuklarını göndermedi. Kübra ise ailesinin de desteğiyle kursa devam etti. O kadar yetenekliydi ki, 8 ay sonra Dünya Şampiyonası'na katıldı ve 100 kişi arasında 44'üncü oldu. Sonraki yıl 34, üçüncü yılında ise 9'uncu oldu. Onun derecesi, 9 yaşında elde edilmiş en iyi dereceydi. 2006 ve 2007'de 16 yaş altında iki kez Avrupa Şampiyonu olarak, Türkiye'ye yaş gruplarında ilk Avrupa şampiyonluğunu yaşattı. Yine geçen yıl dünya birinciliğini paylaştı ancak averajdan dördüncü ilan edildi. Bugün satrancı bırakan arkadaşlarının çok pişman olduğunu söyleyen Kübra, "Kazandığım başarıları, dünyanın her yerine yarışmaya gittiğimi duydukça bana imreniyorlar" diyor.

BURSU AİLESİNE VERİYOR
İki yıldır Satranç Federasyonu'ndan aldığı yaklaşık 500 YTL'lik bursunu, terzilik yapan babasına ve harçlık olarak da üniversite okuyan ağabeyine veriyor. Önümüzdeki yıl, ÖSS nedeniyle satranca ara vereceğini anlatan başarılı genç, "Tahtadan uzak kalınca unutuyorsunuz, ama üniversite okumak da çok önemli. ABD'den gelen teklif içinse henüz karar vermedim" diyor.

BETÜL CEMRE YILDIZ (18)
Yeni şampiyonları kendisi yetiştiriyor
İLK Türkiye Şampiyonluğu'nu kazandığında henüz 10 yaşında olan Betül Cemre Yıldız'ın satranç macerası, ağabeylerine inat başlamış: "Benden 8 ve 9 yaş büyük ağabeylerim var. Benimle 'küçüksün, anlamazsın' diyerek, oynamadılar. Hırs yaptım, kursa yazıldım. Bir ay sonra da İzmir yaş grupları şampiyonasını kazandım. Babam ilk önce, kaybedersem ağlarım, o da ağladığımı görünce üzülür diye gelmedi. Ancak o günden beri de hiç bir turnuvamı kaçırmadı. Ağabeylerim artık benimle oynamak istiyor ama şimdi de ben kabul etmiyorum." Satranca sadece ÖSS'ye hazırlandığı yıl ara verdiğini anlatan Betül, geçen eylül ayında İzmir'de ailesi ile, kendi adını taşıyan bir satranç merkezi açtı.

OKULDA DA FAYDALI
Emekli anne ve babasının merkezde durduğunu, kendisinin de okul çıkışında gittiğini anlatan Betül, milli takım oyuncusu olarak 2004'ten bu yana aldığı yaklaşık 500 YTL'yi biriktirip bu merkez için kullanmış. Satrancın okulda başarıyı desteklediğini belirten Betül, "Maçlar ortalama 7 saat sürüyor. Bu sürede sakin ve sabırlı olmayı öğreniyor insan" diye konuşuyor.
Haberin fotoğrafları