kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Haberimi görünce annem fenalaştı

MURAT KARPUZ
Rusya'da iş vaadiyle kandırılıp Mısır'a götürülen kadınların arasına karışan gazeteci Yaroslava Tankova, gittiği haberin içeriğini annesinden gizlemiş..
Rusya'nın 1 milyon tirajlı gazetesi Komsomolskaya Pravda'nın muhabiri Yaroslava Tankova, Rus kadınlarının, iş vaadiyle kandırılarak yurtdışında seks kölesi gibi pazarlanmasına duyarsız kalamadı. Mısır'a satılan kadınların arasına karışarak hazırladığı haberi ile Rusya Gazeteciler Birliği'nden "Altın Gong" ödülünü alan gazeteci, öyküsünü SABAH'la paylaştı. Tankova 2002'de Mısır'a 'çok para kazanmaya' giden çocukluk arkadaşından zorla fahişelik yaptığına dair telefon aldığında 5 yıllık gazeteciydi. 3 yıl arkadaşının akıbetini araştıran Tankova, teşkilatın bağlantılarını çözdü.

ANNESİNDEN GİZLEDİ
Gazetedeki yöneticilerine güçlü bir dosya ile gelen Tankova, İsrail üzerinden Mısır'a götürülen kadınların arasına karışacağını söyleyerek korunmasını talep etti. Tankova'nın haberini reddedemeyen yönetim, koruma talebine ise olumlu cevap vermedi. Annesine çalıştığı gazetenin kendisini İsrail'e özel bir geziye yolladığını söyleyerek planını gizleyen Tankova ertesi gün fuhuş ticareti bağlantısı olduğunu öğrendiği "2000 dolar maaşla Mısır otellerinde iş imkânı" yazılı ilanı veren kuruma başvurup bavulunu hazırlamıştı bile... 12 kadınla birlikte götürüldüğü İsrail'in, Ortadoğu'da fuhuş sektörünün dağıtım merkezi olduğunu söyleyen Tankova, yaşadığı 10 günü şöyle anlattı: "Bizi İsrail'e şirketin iki yetkilisi getirdi. Hem Mısır hem de İsrail sınır kapılarında sorun yaşamadık. Otele getirildiğimizde tavırları değişmişti. Şişman bir Arap vücudumuzu inceledi. Kişi başı 12 bin dolara anlaşmaya varıldı."

ANLAŞMAZLIK KURTARDI
Tankova ilk gün odasına çıktığında gruptan iki kızın tecavüz edilme çığlıklarını duydu. Hayatının bittiğini düşünüp kendilerini satan iki Rus'tan birine telefonla mesaj atan Tankova, ertesi gün 3 arkadaşına daha tecavüz edildiğini öğrendi. Tankova mesaj attığı satıcıdan gelen telefonla çok şaşırdı. İkinci kattaki odasının altında bekleyen Rus, aşağıya atlamasını ve soru sormamasını istedi: "Sanırım para konusunda anlaşmazlık çıktı. Ben ve gruptan bir kişiyi daha yanına alarak Rusya'ya geri döndü. Açıklama yapmadı." Gazeteye yaşadıkları ile ilgili 15 günlük yazı dizisi hazırlayan Tankova, bu iş için gazete yönetiminden sadece 1500 dolar aldı. Tankova "Annem ilk yazı dizimi gördüğünde fenalık geçirdi. Aldığım 1500 doları verdim. Kızgınlığı daha da arttı. Rus parlamentosunun vekilleri haberimin ardından fuhuş ticaretine karşı denetimleri sıkılaştıran bir tasarı üzerinde çalışmaya başladı. 'Ya bu mesleği bırakırsın ya da seni evlatlıktan reddederim' diyen annemi bu yasa tasarıları ile ilgili haberleri göstererek yatıştırdım" diyor.