kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Haliç'teki tersane, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı, subay orduevi ve dikimevinin de içinde bulunduğu 42 bin 517 metrekarelik alan belediyeye devredilecek.

Tersane ve cezaevi gidiyor konut, spor tesisi geliyor

Kentin göbeğinde sıkışıp kalan birçok bina en kısa zamanda merkez dışına taşınacak. Bu binaların yerini ise spor tesisleri, kültür-sanat merkezleri alacak..
Şehir merkezine nefes aldıracak projeler bir bir uygulanmaya başlıyor. Yıllar içerisinde kent merkezinde sıkışıp kalan askeri tesisler, bakanlık binaları Büyükşehir Belediyesi'ne takas yöntemiyle devredilecek. Bu protokollerin başında, yıllardır kaldırılacağı söylenen Bayrampaşa Cezaevi geliyor. Adalet Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde cezaevi, bu yıl Silivri'de yapılan yeni ve daha modern binasına taşınacak. 1968 yılında hizmete giren ve yıllar içerisinde şehrin tam ortasında kalan cezaevinin yerine toplu konut yapılması gündemde.

ADLİYE ÇAĞLAYAN'A
1940'ların sonunda inşa edilen Sultanahmet'teki İstanbul Adalet Sarayı da, taşınacak yerler arasında. Yeni adliye, daha önce belediye sarayı yapılması düşünülen Çağlayan'daki Büyükşehir Belediyesi'ne ait 300 bin metrekarelik arazi üzerine inşa edilecek. Boşaltılacak olan adliye binasının ise turizm amaçlı olarak kullanılabileceği belirtiliyor. Haliç kıyısındaki 550 yıllık tarihi Taşkızak Tersanesi ve çevresindeki askeri binalar da, belediyenin Pendik ve Tuzla'da yapacağı yeni binalara taşınacak. Belediye, Haliç'teki bu bölgeyi su sporları merkezi yapacak, spor kulüpleri de buradan yararlanabilecek. Maslak ve Pendik'teki askeri arazilerin bir kısmı da, altyapı hizmetleri için belediyeye devredilecek. Takasa göre belediye, devraldığı arazi karşılığında, askeri tesisler için Milli Savunma Bakanlığı'nın istediği yerde bina yapacak. Deniz taşımacılığı ve ticareti bakımından yüksek kapasiteye sahip Haydarpaşa Limanı'ndaki yük indirme-yükleme faaliyetleri, kentin ve boğazın trafiğini rahatlatmak amacıyla, Karasu ve Ambarlı Limanı'na kaydırılacak. Bu araziye ise 5 milyar dolar harcanarak, lüks otel, iş merkezi ve turizm yatırımlarıyla spor alanları yapılacak. Anadolu Yakası'ndaki Harem Otogarı'nın Samandıra'ya taşınmasıyla ilgili çalışmalar ise sürüyor.