kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rektörler: Türkiye din devletine dönüşür

Nergis DEMİRKAYA
YÖK Başkanı'nın "Hukuki sorunlara yol açacak" tehdidine karşın Üniversitelerarası Kurul, bir bildiri yayınlayarak "rejim" uyarısı yaptı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Rektörler: Türkiye din devletine dönüşür
Üniversitelerde türbanı serbest bırakacak Anayasa değişikliği teklifi, rektörlerle YÖK'ü karşı karşıya getirdi. Türbanın yükseköğretimde serbest bırakılmasına karşı çıkan rektörler, Üniversitelerarası Kurul'u (ÜAK) olağanüstü toplayarak, "Türkiye din devletine dönüşür" uyarısıyla bildiri yayınladı. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ise toplantıyı "hukuk dışı" ilan etti ve rektörlere "türban yetkinizde değil" mesajı verdi. Hava muhalefeti ve THY'deki aksamalar nedeniyle 1.5 saat geç başlayan toplantıya, seçildiği gün Üniversitelerarası Kurul toplantılarına katılmayacağını açıklayan YÖK Başkanı Özcan'ın bulunması sürpriz oldu. Özcan, üstü kapalı tehditler içeren konuşması rektörlerin "sessiz" protestosu ile karşılandı. ÜAK Başkanı Akaydın, Özcan'a, normal olarak kürsüde ayrılmış olması gereken bir koltuk yerine salonda rektörlerin arasında bir yer gösterdi. Ancak Özcan kürsüde kalmak istediğini söyleyince bir sandalyeye oturtuldu. Basına kapalı bu bölümde Özcan, kendisini eleştiren rektörlerin konuşmasını dinledi. "Türban konusu üniversiteleri yakından ilgilendirir" vurgusu yapan rektörler, türbanın serbest bırakılmasının kamplaşmaya, öğrenciler arasında ayrıma neden olacağı, taşrada tarikatların gelişmesini sağlayacağını söyledi.. Toplantı devam ederken Erdoğan'ın "darbe çığırtkanlığı yapmakla suçladığı Giresun Üniversitesi Rektörü Osman Metin Öztürk, Ankara Üniversitesi Rektörü Nusret Aras ve Rektör Yardımcısı Ramazan Arslan ayrı bir odaya giderek bildiriyi hazırladı. Akaydın da bildiriyi Özcan içerideyken okudu.

AYRIM UYARISI
Yoğun alkış alan bildiride, Anayasa değişikliğinin "Cumhuriyetin laiklik ilkesini ortadan kaldırma çabalarını artıracağı, Türkiye'nin din devletine dönüşünü sağlayacağı" uyarısı yapıldı ve "Öğrenciler türbanlı ya da türbansız olmalarına göre ayırt edilip edilmediklerini bundan sonra görecek" denildi. yaşayabilecekler" denildi.
Haberin fotoğrafları