kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Amerikalılar yeni başkandan çok şey bekliyor

Yeni Haber
Amerikalıların, 2008 Kasımındaki seçimlerle belirlenecek sıradaki başkanlarından beklentilerinin oldukça yüksek olduğu ortaya çıktı. AP Haber ajansı ile Yahoo'nun ortaklaşa gerçekleştirdiği kamuoyu araştırmasına göre Amerikan halkının büyük kısmı, yeni başkanın ülkenin büyük sorunlarını çözeceği yönünde iyimser.

Ankete katılan Amerikalıların, büyük çoğunluğu, başkanların önemli sorunların azalmasına ya da artmasına etki edecek kadar güçlü olduğunu düşünüyor. Halkın yüzde 69'u başkanın, benzin fiyatlarının düşüp yükselmesinde rol oynadığına inanıyor. Anket, Demokratların "başkanın kim olduğunun sorunların çözümünde belirleyici olduğuna daha çok inandığını ortaya koydu. Cumhuriyetçilerin çoğunluğu ise, başkanın kim olduğunun, büyük sorunların çözümü açısından etkili olmadığı görüşünde.

Dörtte üçü, ülkenin yanlış rotada olduğuna inanan Amerikalılar, en çok Washington'da değişim arzusunu dile getiriyor. Ancak bu değişimi, Washington deneyimi olan birinin mi, yoksa dışardan birinin mi yapabileceği konusunda nerdeyse ikiye bölünüyor. Halkın yüzde 52'si, değişimin tecrübeli birince yapılabileceğini vurgularken, yüzde 47 mutlaka dışardan biri olması gerektiğine inanıyor.

Washington'un değişebileceği konusunda, gençlerin yaşlılara oranla daha ümitvar oldukları gözleniyor. 35 yaşın altındaki Amerikalıların üçte ikisi, Washington'ın değişmesinin mümkün olduğuna inanırken, yaşlılarda buna inananların oranı yüzde 52 oldu.