kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Schröder: İzolasyonlarda Avrupa'nın da hatası var

Yeni Haber
Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Kuzey Kıbrıs'ta uygulanan izolasyonların ortadan kalkmasıyla Kuzey Kıbrıs'taki ekonomik dinamizmin daha da artacağını belirterek, izolasyonlarda Avrupa'nın da hatası olduğunu söyledi.

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer'in davetlisi olarak KKTC'ye gelen Schröder, Kıbrıs Türk Ticaret Odasını ziyaret ederek iş adamlarıyla bir araya geldi.

Schröder, ziyarette yaptığı açıklamada, 2004 yılında ''Kuzey Kıbrıs vatandaşlarının, adanın birliğiyle ilgili önemli bir karar verdiğini'' belirterek, ''Bunun Kıbrıs'ın kuzeyinde ve güneyindeki insanların isteği olduğunu'' söyledi.

Schröder, ''siyasi açıdan AB'nin isteğinin de birlik olduğunu, bölünme olmadığını'' belirtti.

''Ekonomik açıdan bakıldığında Kuzey Kıbrıs'ta insanlarda hayret ve hayranlıkla izlenen bir dinamizm gördüklerini'' dile getiren Schröder, ''kişi başına düşen milli gelire baktıklarında da ekonomik açıdan yapılan çalışmaların ne kadar önemli olduğunun görüldüğünü'' kaydetti.

Schröder, ''Kuzey Kıbrıs'taki izolasyon ortadan kalkarsa, ki hepimiz bunun için çalışıyoruz, bu dinamizm daha da artacak'' dedi.

''İzolasyonların sürmesinde AB'nin de hatası olduğunu'' ifade eden Schröder, 2004 nisanında AB dışişleri bakanlarının izolasyonların gereksiz olduğunu ortaya attığını anımsattı.

İzolasyonların kaldırılmasının doğrudan ticarete katkıda bulunacağını da belirten Schröder, ''Balığı yemek değil yakalamanın önemli olduğunu, Kuzey Kıbrıs ile AB arasında dolaysız ilişki olursa balığın yakalanabileceğini'' söyledi.

Schröder, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili olarak, BM kapsamında yeni bir girişime ihtiyaç olduğunu belirterek, ''İki tarafın mantıklı insanlarının bir araya gelerek Annan planı temelinde hareket etmesi gerektiğini'' ifade etti.

Schröder, bütün arzusunun Alman sermayesinin Kıbrıs'a ve özellikle Kuzey Kıbrıs'a ilgi göstermesi olduğunu dile getirerek, ''Büyük bir pazar değil, ama ilginç bir pazar'' dedi.

SOYER

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Kıbrıs Türkleri olarak AB açısından hem yok sayılıp hem var olan bir halk olduklarını belirterek, ''Kıbrıs Türkleri olarak AB ile metres ilişkisi içinde olmak istemediklerini'' söyledi.

Soyer, bir an önce sorunu çözüp nikah masasına oturmak istediklerini, Schröder'in ziyaretinin buna katkıda bulunacağına inandığını kaydetti.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Hasan İnce de Schröder'den doğrudan ticaret tüzüğüne destek vermesini istediklerini dile getirdi.

Almanya ile işbirliğini artırmak istediklerini kaydeden İnce, bu işbirliğinin doğru zeminde eşitlik temeline oturtulması gerektiğini söyledi.

Ziyarette Schröder'e Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Danışmanı Cüneyt Zapzu, Eski Almanya Ticaret Bakanlığı Müsteşarı, Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) milletvekili Gerd Andres ve SPD Eyalet Milletvekili Luther Klemm eşlik ettiler.

(A.A)