kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Lale Eskicioğlu

Rahibenin kitabı soykırım dersi oldu

GÖKÇEN KESGİN
Kanada'nın Toronto kenti, önümüzdeki yıl Ermeni soykırımını müfredata aldı. Kanada-Türk Konseyi de bu seçmeli dersin iptali için kolları sıvadı. Konsey Başkanı Eskicioğlu, SABAH'a müfredata alınan kitaptaki tezin eski bir rahibe olan çocuk yazarına ait olduğunu söyledi..
Birçok ülkenin meclislerinde "tanıma" kararı aldığı Ermeni soykırımı, Kanada'da liselerin müfredatına girdi. Yahudi, Ruanda ve Ermeni soykırımına ilişkin bilgi ve iddialar, seçmeli ders olarak önümüzdeki yıl 525 lisede birden okutulacak. Bu derste soykırımları anlatıp işleyecek konular ise, çocuk eserleri yazan eski bir rahibenin soykırım kitabından alıntı... Dersin iptali için kolları sıvayan Kanada-Türk Konseyi, 10 bine ulaşan imza kampanyası başlattı. Girişimleri sayesinde kent eğitim komisyonuna "kararı yeniden inceletmeyi" başardı. Konsey Başkanı Lale Eskicioğlu'yla dersi, tartışmaları, müfredata giren kitabın yazarını ve kampanyalarını konuştuk....

'GİZLİ ÇALIŞMAYMIŞ'
*
Kanada'da eyaletlerin bağımsız eğitim sistemi var. Sistemden komiteler sorumlu. Bu ders de, bir komite yetkilisi olan müfettiş Gerri Gershon'un teklifi üzerine "tarihte ve günümüzde soykırım" başlığı altında müfredata girdi. Aslında bu 2 buçuk yıldır hazırlandıkları bir projeymiş. Gizlemişler. Karar alırken halka danışmaları gerekiyor.

* Kararı öğrendiğimizde şikâyet ettik. Müfettişler komitesi de 16 Ocak'ta bizim de katıldığımız bir görüşme yaptı. Ermeni iddialarını Birleşmiş Milletler'in tanıdığını zannediyorlardı. Bunu düzelttik. Komite de "Ders hakkında çok şikâyet var" diyerek kararın gözden geçirilmesini istedi. Bu ay bir toplantı daha yapılacak.

* Bu dersin içeriğinin Barbara Coloroso isimli bir çocuk kitabı yazarı eski rahibenin kitabına dayandırdıkları internet sitelerinde açıklandı. Komite yetkililerinden Nadin Segal de dersin içeriğini bu kitap baz alınarak hazırlandığını bize yazılı olarak iletti. Kitabın yazarı Coloroso, soykırım bölgelerini ziyaret ettikten sonra bu kitabı yazmış.

'ESKİMOLAR BİZDEN YANA'
*
Yazar Coloroso'yla ben görüştüm. Kendisi "Ben tarihi çok iyi araştırdım. Taner Akçam'ı okudum ve o iddialara dayanıyorum" dedi. BM'nin de Ermeni soykırımını kabul ettiğini söyledi. İnanılmaz yani.

* Bize dünyadan da destek yağıyor. İmza kampanyası 10 bine yaklaştı. Kanada'nın yerlileri yani Eskimolar da tepki gösterip, "Ermeni soykırımından önce siz, topraklarımıza gelerek bizi katlettiğinizi kabul edin. Önce kendi soykırımınızı tanıyın" diyerek bizi destekliyor.

* Bu olayın aynısı 20 yıl önce Ottowa'da yaşandı. Türkler, 4 yıl uğraşarak ders kapsamından çıkarmayı başardı. Biz, Toronto'yu kaybedersek bu ülke geneline yayılacak.

BAŞBAKAN'IN SÖZÜ
*
Taner Akçam'ı büyük bir ihtimalle şubattaki yeniden gözden geçirme toplantısına getireceklerini düşünüyorum. Ayın 16'sındaki toplantıya Akçam'ın yakın arkadaşı Frank Chalk'ı getirdiler. O da "Sevgili arkadaşım, Türklerden ölüm tehditleri alıyor" diye ifadeler kullandı.

* Kanada'nın Meclis'te soykırımı tanıması ellerini güçlendiriyor. Başbakan Harper da Ermenilere seçim sözü vermişti. Ermeniler gündeme getirirken Harper'dan destek görüyor.
Haberin fotoğrafları