kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türban teklifi Komisyon'da kabul edildi

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Türban teklifi Komisyon'da kabul edildi
AKP ve MHP'nin üniversitelerde türban serbestisi tanıyan anayasa değişikliği paketi, Meclis Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. Teklif, Anayasanın 10 ve 42. maddelerinde değişiklik öngörüyor.

Meclis Anayasa Komisyonu, AKP ve MHP'nin verdiği üniversitelerde türban serbestisi tanıyan anayasa değişikliği teklifini kabul etti. Komisyon toplantısında görüşmeler sabah saat 10.00'da başladı ve verilen aralarla birlikte yaklaşık 11 saat sürdü. CHP'li milletvekilleri ile AKP ve MHP'li milletvekilleri arasında sık sık gerilim ve tartışmalara sahne olan komisyon görüşmelerinde, yürürlük ve halkoyu maddeleri ile birlikte 4 maddeden oluşan anayasa değişikliği teklifi 4 ret oyuna karşılık 17 oyla kabul edildi.

AKP'Lİ TUNA KATILMADI

Komisyon toplantısına AKP'den, "hedefimiz, kamu hizmeti veren personelde de böyle bir yasağın olmamasıdır" diyen ve parti grup yönetimince hakkında inceleme kararı verilen Konya Milletvekili Hüsnü Tuna'nın katılmadığı dikkat çekti. DTP'li Komisyon üyesi Aysel Tuğluk ise "türban teklifine destek verecekleri"ni bildirdiği konuşmasının ardından oylamalara katılmadı.

CHP MUHALEFET ŞERHİNİ PAZARTESİ GÜNÜ VERECEK

Komisyon toplantısında, anayasa değişikliği teklifine sert tepki gösteren CHP, teklife ilişkin muhalefet şerhini Pazartesi günü verecek.

TEKLİF NE GETİRİYOR?

Anayasa değişikliği teklifinin 1'nci maddesi, anayasanın 10'ncu maddesinin son fıkrasına ''ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında" ibaresini ekliyor. Yapılan değişiklikle, anayasanın 10'ncu maddesi "devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun hareket etmek zorundadır" şeklinde düzenleniyor. Anayasanın "Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi" başlıklı 42. maddesine de, teklifin ikinci maddesinde, "kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yüksek öğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir" ifadesiyle, yedinci fıkra ekleniyor.

İLK TUR ÇARŞAMBA


Meclis Anayasa Komisyonu'nda görüşülen anayasa değişikliği teklifinin Meclis Genel Kurulu'ndaki ilk tur oylaması, belirlenen takvime göre 6 Şubat Çarşamba ikinci tur oylama da 9 Şubat Cumartesi günü yapılacak.

"KİM ŞEREFLİ KİM ONURLU OYLAMADA GÖRECEĞİM" SÖZLERİ

Meclis Anayasa Komisyonu'nda, türbanla ilgili anayasa değişikliği görüşmeleri devam ederken, CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ın, komisyon üyelerine milletvekili yeminini hatırlatarak "kim şerefli, kim onurlu, oylama sonunda göreceğiz" demesi, komisyonda bir anda tansiyonun yükselmesine yol açtı. AKP milletvekilleri Arıtman'a "sözünü geri al" derken, AKP Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş de, yerinden fırlayarak "otur yerine, terbiyesiz terbiyesiz konuşuyorsun" diye bağırdı. Daniş'in tavrına CHP milletvekilleri sert tepki gösterdi.

AKP ve MHP'nin, anayasanın 10 ve 42'nci maddelerinde değişiklik öngören anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri Meclis Anayasa Komisyonu'nda devam ediyor. Komisyon toplantısına verilen yemek arasının ardından saat 13.30'da başlayan oturum ise milletvekilleri arasında sık sık tartışmalara sahne oluyor. Toplantıda, CHP'nin, anayasa değişikliği teklifini, Anayasanın 2'nci maddesindeki laiklik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle verdiği önerge, AKP ve MHP'li üyelerin oylarıyla reddedildi.

BAL: MHP LAİKLİĞE AYKIRI BİR İŞ VEYA EYLEMİN İÇİNDE OLMADI OLMAYACAK

CHP'nin önergesinin aleyhinde söz alan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Anayasa Komisyonu üyesi Faruk Bal, partisinin geçmişte ya da bugün laiklik ilkesine aykırı herhangi bir iş veya eylemin içinde olmadığını, bundan sonra da olmayacağını kaydetti. Türban konusunda din ve vicdan hürriyeti ile laikliği karşı karşıya getirerek çözüm bulunamayacağının görüldüğünü kaydeden Bal, "laiklik ilkesi, eşitlik ilkesini yok etmek için kullanılmamalı" dedi.

KART: TEKLİF ANAYASANIN 2'NCİ MADDESİNİN İHLALİDİR

CHP Konya Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi Atilla Kart ise önerge lehine söz alarak, Türkiye'nin tarihi bir süreci yaşadığını belirtti. Kart, anayasa değişikliği teklifinin, anayasanın 2'nci maddesinin açıkça ihlali olduğunu söyledi. Kart'ın konuşması sırasında, Komisyon Başkanı Kuzu'nun sık sık araya girmesine CHP'li milletvekilleri, "çok konuşuyorsunuz, sayın başkan" diye tepki gösterirken Kart da tepkisini "sizi asgari ölçüde ciddiyete davet ediyorum, fazlasını beklemiyorum" sözleriyle ortaya koydu.


"KİRA KANUNU İÇİN BİLE ANAYASANIN 2'NCİ MADDESİNE AYKIRIDIR DİYECEKSİNİZ"

Toplantıda söz alan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ise getirilen teklifin 10 ve 42'nci maddelerde değişiklik öngördüğünü hatırlatarak, "Anayasanın değişmez maddeleri için bir teklif sözkonusu değil. Öyle bir şey olursa onu da tartışırız, işleme konulmaz. Bir anayasa değişikliği konuşuyoruz, bu anayadaki usullere göre konuşulur, aykırılık sözkonusu olursa bunun denetimini anayasa mahkemesi yapacaktır. Bu anayasa değişikliği gerçekleştiğinde belli ki Anayasa Mahkemesi'ne gidecek" dedi. CHP'li milletvekillerine "buraya gelen her kanun için artık anayasaya aykırıdır diyeceksiniz, Kira Kanunu gelse yine anayasanın 2'nci maddesine aykırıdır" diyeceksiniz diye seslenirken, CHP'liler Bakan Çiçek'e, "türbanla kira kanununun ne ilgisi var" diyerek tepki gösterdiler. Kamer Genç de bakan Çiçek'e "insanları fuzuli meşgul eden bir konuşma yapmayın, anayasanın özünü değiştiriyorsunuz" diye tepki gösterdi. Bakan Çiçek ise "Herhalde Genç'ten onay alarak konuşacağız" sözleriyle karşılık verdi. Çiçek, anayasanın ilk üç maddesini değiştirmeye imza verecek kimse bulunmadığını da sözlerine ekledi.

CHP'Lİ ARAT: BAŞI AÇIKLAR ÜNİVERSİTEYE GİDEMEYECEK

Komisyon toplantısında, türbanın en çok kadınları ilgilendirdiği ve bu nedenle kadın milletvekillerine de söz verilmesini isteyen CHP İstanbul Milletvekili Necla Arat, yaptığı konuşmada ise yapılan düzenlemenin eğitim ve öğretim özgürlüğü ve yasalar önünde eşitlik kamuflajıyla gizlendiğini belirterek, "Devlet düzenini değiştirme hedefi güdüldüğü"nü savundu. Sorunun özünde bir giysi parçası olarak türbanın değil, türbanı radikal İslamcıların bir savaş aracı olarak kullanmasının yattığını kaydeden Arat, rejimi değiştirmek ve teokratik düzeni getirmek isteyen uluslararası güçler ve Türkiye'deki radikal İslamcıların pek çok Arap ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de kadınları Müslüman, Müslüman olmayan kadınlar olarak ayırmaya çalıştığını öne sürdü. Türkiye'deki kadınların bölündüğünü ifade eden Arat, türban mücadelesinin eşitlik değil farklılık mücadelesi olduğunu kaydetti. AKP ile MHP'nin getirdiği düzenlemenin laiklik ilkesine aykırı olduğunu, türban yasağının kalkması halinde özellikle taşrada başı açık kızların üniversiteye gidemeyeceğini ve mahalle baskısının artacağını savundu. Arat, "bu teklif Cumhuriyetin temel ilkeleriyle hesaplaşmadır" dedi. Arat'ın konuşması sırasında MHP'den bahsederken sık sık "Milli Hareket Partisi" demesi, toplantıda gülüşmelere neden oldu.