kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çin'de kar felaketi: 60 ölü

Yeni Haber
Çin'in bazı bölgelerinde hayatı felç eden yoğun kar yağışının yol açtığı kazalarda ölenlerin sayısının en az 60'ı bulduğu bildirildi. Çin Yurttaşlık İşleri Bakanlığı, kar afetinin yol açtığı maddi kaybın ise 53,8 milyar yene (7.5 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı.

Kar afetinin Çinlilerin geleneksel yeni yılı arifesinde meydana gelmesi ise milyonlarca kişinin istasyonlarda mahsur kalmasına neden oldu. Demiryolu Bakanlığı yetkilileri, 25-31 Ocak tarihleri arasında istasyonlarda mağdur olan yolcuların sayısının 5 milyon 800 bini bulduğunu açıkladı.

Diğer adı Bahar Bayramı olan geleneksel Çin yeni yılını ailece geçirme geleneğinden dolayı, yaklaşık 180 milyon kişinin trenle memleketine gitmesi bekleniyordu. Kardan dolayı istasyonlarda sabahlayanların yanı sıra binlerce kişi bilet kuyruklarında itişirken, çok sayıda kişi kapanan karayollarında otobüslerde mahsur kaldı. Bazı bölgelere elektrik verilemedi, kömür ve gıda sıkıntısı ortaya çıktı.

Doğrudan ekonomik kaybın yanında kar afetinin etkilerinin yarattığı endişeden dolayı, Çin borsalarında düşüş yaşandı. Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkan Yardımcısı Cu Hongren, "kar afetinin Çin'e ödettiği faturanın yalnızca kısa vadeli sonuçlar getireceğini ve Çin ekonomisinin büyümesini sürdüreceğini" söyledi.