kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ŞELALE KADAK

Hizipsiz, kavgasız görev değişimi!

TEMA'nın 15 yıl önce kurulduğu odanın içindeyim. Burası Tekfen'in kurucularından Nihat Gökyiğit'in Ulus'taki ofisi.
Gökyiğit biraz ötemizde duran ceviz masayı gösteriyor: "TEMA bu masada kuruldu. Merhum Vehbi Koç da o günler de bizimleydi.'
Gökyiğit bir iki hafta sonra 83'üncü yaşını kutlayacak. 'Ben 83, bir diğer kurucu Hayrettin Karaca 86 olduk. Artık TEMA'nın biz olmadan, emin ellerde olduğunu görmek istiyorum' diyor ve ekliyor:
"Ama bu demek değil ki, ben TEMA'dan ayrıldım. İdari görevden ayrıldım ama ne zaman destek isterlerse elimden geleni yapacağım. Mesela, önümüzdeki hafta Orman Bakanı ile görüşmeye ben de gideceğim."
23 Ocak'ta TEMA Mütevelliler Heyeti Toplantısı yaptı. O toplantıda Nihat Gökyiğit önemli bir mazereti nedeniyle yurtdışındaydı ama önemli bir konuşma metni yazmıştı ve o metin de o gün o salonda okundu. Gökyiğit, o gün TEMA Mütevelliler Heyeti Başkanlığı görevinden ayrıldığını duyurdu.
Hayrettin Karaca ile 15 yıldır hem yönetim kurulu başkanlığını hem de mütevelliler heyeti başkanlığını birlikte yürütüyorlardı. Ama artık Gökyiğit de bu görevleri daha genç isimlerin devralması gerektiği konusunda emindi.
O gün, Gökyiğit,15 yılda TEMA'nın neler yaptığını, hangi badireleri atlattığını, nasıl artık hem devlette hem de halkta kabul gören bir kurum haline geldiğini örneklerle yazısında anlattı. 15 yılda 45 milyon dolardan fazla, yaklaşık 8 milyon doları gayri nakdi, büyük bir kısmı aleminden olmak üzere topladıkları paraları 'Türkiye çöl olmasın, sürdürülebilir kalkınma her yere ulaşsın ve daha çok ağaç dikilsin' diye nasıl harcadıklarını bir bir anlattı Gökyiğit veda yazısında.
Sonunda en zor kısma geldi.
Ve şöyle dedi: " Bir mutlak gerçek var hepimiz yaşlanıyoruz. Biz kurucular ise yaşlandık. TEMA bir Toprak Dede (Hayrettin Karaca) ve Bir Yaprak Dede'nin (kendisi) şahsına indirgenemeyecek kadar önemli bir kurum oldu. Bu 15 yılın deneyimi ve ivmesi ile TEMA'yı çok daha ileri seviyelere ulaştıracak genç nesillere, değişik bakış açılarına ihtiyacımız var... Bir güzel örnek daha vermeliyiz. Hizipsiz, kavgasız görev değişimi!"
Nihat Gökyiğit, ısrarla "Biz ayrılanların, yeni göreve gelenleri rahat bırakıp, kendi faaliyet ve yönetim stratejilerini serbestçe tayin etmelerine fırsat yaratmalıyız. Talep edildiğinde, deneyimlerimizi icraya karışmadan onlarla paylaşmak bizim için onurlu bir görev olacaktır" diyordu. Ve bu sözleriyle hem kendisini hem de Hayrettin Karaca'yı bağlamış oluyordu.
Bu arada ilginçtir, şu anda TEMA'nın yönetimi asker kökenli isimlere teslim edildi. TEMA'nın Mütevelliler Heyeti Başkanlığı'na seçilen asker kökenli Kemal Yavuz ve Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçilen yine asker kökenli Ümit Gürses. Her iki isim de TEMA'nın kuruluşundan beri görev alıyorlardı. Nihat Gökyiğit'in kızı Vahide Gigin ve Ali Koç'un yönetim kurulu üyelikleri ise devam ediyor.
Nihat Gökyiğit, TEMA'nın yıllarca maddi manevi her şeyine koştu ve sahip olduğu Nihat Gökyiğit Yatırım Holding A.Ş'nin yüzde 5'ini TEMA'ya bağışlayarak vakfın geleceği için de elinden geleni yaptı.