kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
İstanbul'da sabaha karşı tonlarca balık karaya vurdu. Vatandaş 'kolay av' balıklara hücum edip kepçelerle topladı

Balıkların kulağına 'kar suyu' kaçtı!..

Erdoğan YAPIK - Mustafa KAYA - Recai KÖMÜR / SABAH
Balıkçıların "kulağına kar suyu kaçtı" dediği olaya, deniz suyundaki ani ısı değişikliği neden oldu. Bu yüzden balıklar sersemleyip kıyıya vurdu..
İstanbul Boğazı'nda sahile vuran ölü ve baygın balıklar, görenleri şaşkınlığa uğrattı. İstanbul Boğazı'nda dün sabaha karşı meydana gelen olay, görenleri şaşkına çevirdi. Tonlarca balık Beykoz, Sarıyer, Üsküdar ve Beşiktaş sahillerine vurdu. "Kolay avı" görenler ise balıkları toplamak için birbiriyle yarıştı. Bazı vatandaşlar kendi imkanlarıyla yaptığı filelerle ve ellerindeki kovalarla balık toplamaya çalışırken, profesyonel balıkçılar ise tekneleriyle yüzlerce kilo balık yakaladı. Uzmanlar ölü balığın "leş" olduğunu belirterek, süratle mikroorganizma üreyeceği için yenilmemesi uyarısında bulundu.

HALK SAHİLE KOŞTU
Kıyıya vuran balıkların zehirli olması ihtimali üzerine harekete geçen sahil güvenlik ekipleri vatandaşları balıkları toplamaları konusunda uyardı. Ancak vatandaşlar yine kendi bildiğini yaptı ve "Canlı balık zehirli olmaz" diye cevap vererek, ava devam etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Hizmetleri Müdürlüğü Kıyı temizleme ekipleri de dün ellerinde kepçelerle kıyıya vuran ölü ve baygın balıkları topladı. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Yüksekokulu Su Yetiştiriciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Metin Timur, ciddi sıcaklık farklılıklarının canlıları şok ettiğini belirtti.

DOĞAL BİR DURUM
Bu durumlarda meydana gelen ölüm vakalarında balıkların yenmesinin yanlış olacağını söyleyen Prof. Timur, "Süratle mikroorganizmalar artmaya başlar. Leş anlamına gelir. Balıkların mutlaka avlanıp şoklanarak dondurulması gerekir. Boğazda meydana gelen olayla ilgili ancak laboratuvar sonuçları elde edildikten sonra bir karar verilebilir" dedi. Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Öztürk İstanbul Boğazı'nda soğuk hava nedeniyle "orkoz" denilen balık ölümlerinin kış aylarında görülebildiğini kaydederek, "Balıklar soğuktan dengelerini kaybedip ölüyor, bu doğal bir durumdur. Bu durum orkoz akıntısı nedeniyle oluyor'' diye konuştu. Bayram Öztürk, alt akıntının üst akıntı ile buluştuğu çok soğuk havalarda bu tür balık ölümlerinin görüldüğünü ifade etti.
Haberin fotoğrafları