kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sabancı global krizi değerlendirdi

Yeni Haber
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, global krizin hem olumlu hem de olumsuz etkileri olacağını bildirdi.

Sabancı Holdingden yapılan yazılı açıklamada, Sabancı'nın, Dünya Ekonomik Forumuna katılmak üzere bulunduğu Davos'ta BBC World'e canlı yayın konuğu olarak, World Business Report programına katılarak Tanya Beckett'in sorularını yanıtladığı belirtildi.

Güler Sabancı, dünya ekonomisinde yaşanan çalkantının Türk ekonomisine etkileri ile ilgili soru üzerine, Türkiye'nin global ekonominin bir parçası olduğunu, dolayısıyla dünyadaki mevcut durumdan etkileneceğini aktardı.

Sabancı, şunları kaydetti:

''Etkilenmenin ne kadar olacağını önümüzdeki aylarda göreceğiz. Bu etkilenme, dünyada yaşanan durgunluğa bağlı olarak doğrudan değil, dolaylı olacaktır. Çünkü bu durum dünyadaki beklentileri, global likiditeyi etkileyecektir. Bu dalganın, hem olumlu hem de olumsuz sonuçları görülecektir. Olumlu etki olarak faizlerin düşmesini söyleyebiliriz.

Türkiye'nin cari açığı bundan olumlu etkilenecektir. Bunun dışında, emtia pazarının olumlu etkilenmesini bekleyebiliriz. Yüksek talebe bağlı olarak yüksek fiyatlar söz konusuydu. Bu fiyatlarda bir düşüş olması da, Türkiye'yi olumlu etkileyecektir. Sonuçta, biz de petrol ithal eden bir ülkeyiz. Olumsuz etkisi ise yavaşlama ve durgunluk büyüme oranlarında görülecektir.''

Dünyadaki ekonomik durumla bağlantılı olarak Türkiye'deki tüketici eğilimi ile ilgili yaptığı değerlendirmede de Sabancı, Türk ekonomisinin son 4-5 yılda ulaştığı noktadan memnun olduklarını dile getirerek, ''Genç bir nüfusumuz var. Bu nedenle de büyüme oranlarımız yüksek olmalı. Dünyada yaşanan global soruna, global çözümler üretmeliyiz'' dedi.

(AA)