kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yücaoğlu'dan dalgalanma uyarısı

Yeni Haber
Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu üyeleri ve eski Başkan Erkut Yücaoğlu, global dalgalanmadan Türkiye'nin etkilenmeye başladığını belirterek, buna yönelik gerekli önlemlerin alınması önerisinde bulundu.

TÜSİAD 38. Genel Kurulu Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç'un açılış konuşmasıyla Swiss Otel'de başladı.

"TÜRKİYE KRİZDEN ETKİLENME SÜRECİNE GİRMİŞTİR"

TÜSİAD Yönetim Kurulu Eski Başkanlarından Erkut Yücaoğlu, Genel Kurul öncesi global krize yönelik gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yücaoğlu, Türkiye'nin global krizden ciddi bir şekilde etkilendiğini, tüketicinin harcamalarını kısmış vaziyette olduğunu belirterek, "Kredi musluklarında hafif daralma var. Türkiye krizden etkilenme sürecine girmiştir. Hem hükümet kanadında hem de özel sektör kanadında tedbirli olmamız gereken bir seneye giriyoruz. Hem devlet hem şirketler için mali disiplin ve masrafları kısma senesi diye düşünüyorum" dedi. Yücaoğlu, devletin kendi harcamalarında bu konuda adımlar atacağını düşündüğünü dile getirerek şunları kaydetti:

"Büyüme yavaşladığı için faizlerin düşmesini bekliyorduk. Türkiye'de faizlerin düşebilmesi için dış kaynak girişinin yaralanmaması gerekir. Özel sermaye, yabancı sermaye girişi ve özelleştirmelerin aynı şekilde devam etmesi gerekir. Hem devletin hem de özel sektörün kendi içinde toparlanması lazım. Bu şekilde Türkiye büyümesini 4-5'lerde tutabilir."
Dünyada likidite krizinin devam ettiğini vurgulayan Yücaoğlu, bu krizin uzun süreceğini bugünden yarına gidecek bir kriz olmadığını söyledi. Yücaoğlu, mali müesseselerden başlayarak herkesin davranışını değiştirmiş vaziyette olduğunu dile getirerek, "Kredilerin kısılması ve likiditenin azalması durumu var. Bu özelleştirme ve özel sermaye akımlarına sekte vuracak. Türkiye'nin çok ciddi olarak enerji sektöründen başlayarak liberalleşme ve özelleştirmelere hız vermesi gerekiyor. Kaynak girişi devam edecektir. Türkiye'nin hedeflerini tutturmasında önemli olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Gündemin Avrupa Birliği ve ekonomiye odaklanması gerektiğini vurgulayan Yücaoğlu, "Maalesef başka şeylerle uğraşmaya devam ediyoruz. Siyasi polemiklere lüzum görmüyoruz" dedi.

"KRİZİN ETKİLERİNİ BİR KAÇ KERE DAHA GÖRECEĞİZ"

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kibar da global krizin Türkiye'ye etkisini şöyle değerlendirdi:

"Türkiye'de daha çok özel sektörün açık pozisyonu var. Bankacılık sektörü daha çok temkinli. Özel sektör borçlanmada önümüzdeki süreçte daha dikkatli ve hassas olmalı. Subprime dalgalanma bu şekilde sonuçlanacak gibi görünmüyor. Birkaç kere daha bunun yansımalarını bu yıl içinde göreceğiz. Daha dikkatli gitmek gerekiyor. Finans kesiminde orta vadede kaynak edinilmesinde biraz daha zorluklar olabilir. Rasyoları kuvvetli olan kurumlar ve şirketlerin bu süreçten en az etkilenerek, süreci aşacaklarını düşünüyorum"

"KIRILGANLIK EKONOMİMİZİN KENDİ BÜNYESİNDE VAR"

Ali Kibar, Türkiye'de her dönemde dikkatli olmak gerektiğini uluslar arası dalgalanma olduğu dönemlerde ise bu dikkatin daha da önemli hale geldiğini söyledi. Kırılgınlağın Türkiye ekonomisinin kendi bünyesinde var olduğunu ifade eden Kibar, Türkiye'nin sürekli dış ticaret açığı veren ve reel yatırımların yeterli olmadığı bir ülke olduğunu kaydetti.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Karamercan ise Türkiye'nin son beş yıldır ekonomik kurumlarını güçlü hale getirdiğini belirterek, "Ekonomik kırılganlık ve zayıflıkları var. Türkiye'nin sıkıntılı ekonomik sürece gireceğini sanmıyorum. 2001 gibi derin bir krize gireceğini de düşünmüyorum" dedi.

Karamercan, Avrupa Birliği ülkelerinin dramatik krizin içine gireceğini de düşünmediğini dile getirerek, yaşanan dalgalanmanın Türkiye'nin ihracatına etkisi olacağını ancak ihracatçıların başka yerlere yapacakları ihracatla bunu kapatacaklarını vurguladı. Karamercan, "Revizyon düşünmüyoruz" dedi.

(ANKA)