kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Açık kalan mikrofonda ilginç konuşmalar... Toplantıda, Maliye Bakanı Unakıtan'ın (ortada) yanında Maliye Müşteşarı Hasan Basri Aktan (solda) ve ÖİB Başkanı Metin Kilci oturdu.

"Binali, Başbakan'dan izinsiz görevden almasın"

Maliye Bakanı ile bürokratları açık kalan mikrofona yakalandı. Diyaloglarda YÖK Başkanı, üniversite reformu, TDİ genel müdürünün görevden alınması tartışılıyor..
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın 2007 bütçe sonuçlarını Ankara'da açıkladığı toplantı öncesi verilen kahvaltı sırasında açık kalan mikrofonlara yakalandı. Önceki yıllardan farklı olarak ilk kez 5 yıldızlı bir otelin salonunu tercih eden Maliye Bakanı ve bürokratlar, basın mensuplarır dahil olduğu kahvaltıda, "Bu kahvaltı Maliye'nin imkanlarının arttığını gösteriyor" dedi. Ancak toplantıya Unakıtan'ın açıkladığı 2007 bütçe gerçekleşmeleri değil bürokratlarıyla açık unutulan mikrofondan yansıyan ilginç diyalogları damgasını vurdu. İşte o diyaloglar:

DENİZCİLİK İŞLETMESİ
* ÖİB Başkanı Metin Kilci:
Dün Ulaştırma Bakanı (Binali Yıldırım) ile görüştüm efendim. Bu TDİ'nin kapsamından çıkarma kararını aldık ama işleme koyamadık. Dedi ki 'siz oradaki adamların hepsini alın'. Yerine yeni isimler verecek...Burhan (Türkiye Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürü Burhan Külünk) dahil, genel müdür yardımcıları....ondan sonrada kararı işleme koyacağız sizce de uygunsa...

* Bakan Unakıtan: Başbakan'a sorup yapsın Binali.

* Kilci: İşi biz yapacağız yani. O isim gönderecek.

* Bakan Unakıtan: Başbakan'dan müsaade almadan yapmasın...Yoksa Binali (Yıldırım) söyledi bana...

* Kilci: Burhan Beyi ve altındaki bütün genel müdür yardımcılarını... Hepsi için yeni isim verecek. Çünkü kendisine geçince alması üçlü kararname gerektiriyor. Alması bayağı uzayacak.

* Bakan Unakıtan: Tamam yapalım biz onu da, Başbakan'ın da haberi olsun.

CAMİALTI TERSANESİ
* Bakan Unakıtan:
Metin (Özelleştirme İdaresi Başkanı) bir tane camialtı tershanesi var. O bizde mi?

* Kilci: O bizde Sayın Bakanım da belediyeye devrettik diye hatırlıyorum. Haliç'teki camialtını diyorsunuz değil mi?

* Bakan Unakıtan: He he... Evet...

* Kilci: Tam bir statüsünü öğreneyim bakanım.

* Bakan Unakıtan: Bi bak ona sen.

* Kilci: Şu anda TDİ (Türkiye Denizcilik İşletmeleri) tarafından işletiliyor ama tapu mülkiyeti Hazineye ait. 2 yıldır da İstanbul Büyükşehir Belediyesi kendilerine devredilmesi için talep ediyor sürekli.TDİ tarafından küçük bakımlar için kullanılıyormuş.

* Bakan Unakıtan: Doğru düzgün iş yapılmıyor orada yani.

YÖK BAŞKANI
* Bürokrat:
Yeni YÖK başkanının havası değişmiş. Gayet güzel sözler söylüyor?

* Bakan Unakıtan: İsterse söylemesin...

* Bürokrat: ....bu ortamdan faydalanıp üniversite reformunu da yaparsak hükümet olarak sayın Bakanım çok ciddi başarı olur.

* Bürokrat: 300 milyona yakın üniversitelere iyileşme yapıyoruz yıllık. Gülüp oynasınlar...daha sesleri çıkmaz.... Tarifeyi de ufak bir rötuşla geçiştiririz böylece...

PİYASALARDAKİ KRİZ
* Bürokrat:
ABD yüksek faiz indirimi biraz süpriz oldu.

* Bakan Unakıtan: Merkez Bankası'nın ne kadar proaktif olduğunu görüyorsun. Nasıl destekliyorlar.