kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Uğur Mumcu anılıyor

Yeni Haber
Bombalı suikast sonucu 24 Ocak 1993'te yaşamını yitiren gazeteci-yazar Uğur Mumcu, ölümünün 15. yılında Şişli'de anıldı. Harbiye Uğur Mumcu Anıtı önünde toplanan vatandaşlar mum yakarak, karanfil bıraktı.

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, ölümünün 15. yıldönümünde Şişli Belediyesi'nin düzenlediği proglamla anıldı. Harbiye Uğur Mumcu anıtı önündeki program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törende bir konuşma yapan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, ölümünün ardından yıllar geçmesine rağmen Uğur Mumcu'nun katillerinin hala bulunamadığını söyledi.

"Allah'ın verdiği canı sadece Allah almalı, Allah'ın verdiği canı bir başka güç asla almamalı." diyen Sarıgül, düşünce ve fikirlerin silahlı eylemlerle susturulamayacağını kaydetti. Sarıgül şöyle konuştu: "Uğur Mumcu'nun düşünceleri kalbimizde yaşıyor. Onun düşüncelerini iktidara taşıyamayanlar aradan yıllar geçti, seçimler geçti hala koltuklarında oturuyor. Ağlamak sızlamak üzülmek önemli ama çare değil. Çare başarıda, çare umutları ileriye taşımakta, çare hesap sormakta. Ben, bugün Uğur Mumcu'nun düşüncelerini iktidara taşıyamayanları Uğur Mumcuya şikayet etmek için buradayım. Uğur Mumcu düşünceleri bir gün iktidar olacaktır."

Konuşmaların ardından törene katılan vatandaşlar Uğur Mumcu heykeli önünde mumlar yakarak karanfiller bıraktı. Grup daha sonra dağıldı.

EVİNİN ÖNÜNDE ANMA TÖRENİ DÜZENLENDİ

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, 15 yıl önce bombalı saldırı sonucunda hayatını kaybettiği evinin önünde düzenlenen törenle anıldı.

Uğur Mumcu'nun Sokağı'nda bir araya gelen sevenleri, ellerinde Uğur Mumcu fotoğrafları ve karanfillerle ''Uğurlar ölmedi, ölmez'', ''Uğurlar olsun'', ''Mustafa Kemal'in askerleriyiz'' şeklinde sloganlar attılar.

Çeşitli tarihlerde uğradıkları suikastlarda hayatını kaybeden aydınlar Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy ve Turan Dursun ile Şehit Kubilay'ın fotoğraflarını taşıyanlar, ''Uğur Mumcu, Turan Dursun, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, Ahmet Taner Kışlalı yaşıyor'' sloganlarıyla tepkilerini dile getirdiler.

Bazı milletvekilleri ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de yer aldığı anma törenine, Beşiktaş kulübü taraftarı bir grup da ''Çarşı, Faili Meçhullere Karşı'' yazılı büyük bir pankartla katıldı.

''KALEMİ GİBİ DİMDİK YAŞADI''

Törende bir konuşma yapan Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı'ndan İlker Gülüm, Türkiye'nin aydınlarını suikastlara kurban verdiğini söyledi. ''15 yıl önce bir karlı kış gününde hain bir suikasta kurban giden Uğur Mumcu'nun Türkiye üzerinde oynanan oyunları kaleme aldığını'' anlatan Gülüm, ''Bu güzel insanların katilleri bulunamadı. Uğur Mumcu ne kalemini ne de düşüncelerini pazarlık konusu yapmadı. Kalemi gibi dimdik yaşadı'' dedi.

Mumcu'nun sadece yazılarıyla değil yaşamıyla da örnek bir insan olduğunu ifade eden İlker Gülüm, ''Onsuz geçen 15 yılda onun ne kadar haklı olduğunu gördük. Türkiye'yi Ortaçağ karanlığına sürüklemek isteyenlerin gerçek yüzünü o bizlere göstermişti'' diye konuştu.

''MUM GİBİ PARLAKTI''

Uğur Mumcu'nun bombalı suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından 15 yıl önce oluşturulan defterde yer alan yazıların vakıf tarafından bir kitapta toplanacağını da anlatan Gülüm, bu yazılardan örnekler sundu.

Kitapta yer alacak, bir ilköğretim okulu 4. sınıf öğrencisinin yazısı ve şiiri törendekileri duygulandırdı. Öğrencinin Gülüm tarafından okunan yazısında, Uğur Mumcu'dan ''Mumcu, korkusuz bir yazardı. Mum gibi parlaktı, Mum gibi aydınlatırdı etrafını. O da Atatürk gibi yaşıyor, kalbimizde...'' diye söz etti.

Daha sonra, Uğur Mumcu ve suikastlar sonucu hayatını kaybeden tüm aydınların anısına saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşu öncesinde Uğur Mumcu'nun eşi ve TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu ile kızı Özge Mumcu, Uğur Mumcu Anıtı'na çiçek ve mum bıraktı.

Anma töreninde, Samuel Beckett'tan uyarlanan ''Felaket'' adlı oyun da sunuldu. Sokak Tiyatrosu tarafından sahnelenen oyunda, İrem Evcan, Aynur Hürriyet Şeşen, Seçil Binboğa, Ezgi Gündüz ile Sercan Peşan rol aldı.

''KALBİMİZDESİN''

Törenin ardından, sevenleri Mumcu'nun yıllarını verdiği Cumhuriyet gazetesi ve fotoğraflarıyla süslenen anıtın önüne mumlar diktiler.

Vatandaşlar, Uğur Mumcu'nun cenaze töreninden ve çeşitli yıllarda
düzenlenen anma etkinliklerinden çekilen fotoğrafların bulunduğu anıta değişik notlar ve şiirler yazdıkları kağıtları da iliştirdi. Sevenleri, ''Kalbimizdesin'', ''Uğurlar ölmeyecek'' gibi sözlerle duygularını aktardılar.

Um:ag tarafından hazırlanan ve Gazeteci-yazar Mumcu'nun cenazesinden fotoğrafların yer aldığı fotoğraf sergisi de izlenime sunuldu. Törene katılanlar, daha sonra ''Ankara'nın Taşına Bak'' türküsü eşliğinde Uğur Mumcu'nun kabrine gitmek üzere yola çıktılar.

KABRİ BAŞINDA TÖREN

Uğur Mumcu'nun Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlenen anma törenine eşi Güldal Mumcu, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, CHP merkez ve ilçe teşkilatı üyeleri, bazı sivil toplum örgütü temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.

Güldal Mumcu ve Önder Sav ile törene katılanlar, Mumcu'nun mezarına kırmızı karanfiller bıraktılar.

MUMCU YURDUN ÇEŞİTLİ YERLERİNDE ANILIYOR

Bombalı saldırıda hayatını kaybeden Uğur Mumcu, ölümünün 15. yılında yurdun çeşitli yerlerinde anılıyor. İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, gazeteci yazar Uğur Mumcu anısına yaptırılan park ve büst açıldı.

Bostanlı 1814/1 sokaktaki parkın açılışı töreni, Mumcu'nun öldürüldüğü saat olan saat 10.46'da saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Uğur Mumcu'yu anmak ve anlamaya çalışmak için bir araya gelindiğini belirterek, Mumcu'nun yeri doldurulamaz bir vatansever olduğunu söyledi. Mumcu'nun ''ben tek başıma ne yapabilirim kolaycılığına kaçmadığını'' belirten Durak, ''Uğur Mumcu'nun bedenini paramparça eden bu acımasız zalimler, parçalanan vücutla birlikte fikirlerin yok olamayacağını bir türlü öğrenemediler'' dedi.

Parkta, Mumcu'nun büstünün yanı sıra süs havuzu, çocuk oyun alanları, içinde Mumcu'nun tüm kitaplarının bulunduğu ve Mumcu belgeselinin izletileceği kafeterya, spor aletleri ve tenis kortu yer alıyor.

MERSİN'DE SESSİZ YÜRÜYÜŞ...

Mersin'de, çeşitli sivil toplum örgütlerinden oluşan bir grup sessiz yürüyüş düzenledi. Aralarında Mumcu'nun ağabeyi Ceyhan Mumcu'nun da bulunduğu grup, Atatürk Caddesi güzergahından Atatürk Parkı'ndaki Uğur Mumcu Anıtı önüne geldi.

Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Başkanı Ahmet Ünal, Uğur Mumcu'nun yolsuzluk ve yoksulluktan arınmış, tam bağımsız Türkiye için halkı aydınlatmaya çalışan vatansever bir gazeteci olduğunu söyledi.

Mumcu'nun üzerine gittiği siyaset-tarikat-ticaret üçgeninin kurbanı olduğunu savunan Ünal, ''Türkiye'nin bugün her zamankinden daha fazla Uğur Mumcu'ya ve Uğur Mumcu'lara ihtiyacı var. Mumcu yürekli, düşündüğünün arkasından giden, asla yılmayan bir savaşçı, bir aydın, bir gazeteci kelimesinin içine doldurulan özgür bir kalemdi'' dedi.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Mersin Şube Başkanı Mehmet Doğan da Uğur Mumcu'yu her anışlarında içlerinin titrediğini ve yüreklerinin burkulduğunu söyledi. Gruptakiler, Mumcu'nun anıtı önüne karanfil bırakarak, mum yaktı.

''KELLE KOLTUKTA YAŞADI''

ADD Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Önder Ergül, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Çanakkale Şubesince Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen töreninde, Uğur Mumcu'nun, kanayan yaralara hiç çekinmeden parmak bastığını, ''kelle koltukta'' yaşadığını ifade etti. Atatürk'ün hayatını kaybetmesinden sonra, birçok vatanseverin katledildiğini belirten Ergül, şöyle dedi:

''Hangisinin katili bulundu? Bulunacağı da yok. Dini de imanı da para ve paraya dayalı şeyler olan uluslararası sermaye, bunların işbirlikçileri 1940'lı yıllarda başlattıkları sinsi planlarını çeşitli oyuncu değişiklikleri yaparak o kadar güzel oynadıklar ki bu günlere kadar geldik.''

AYVALIK'TAKİ YAZLIĞININ ÖNÜNDE DE ANILDI

Uğur Mumcu, Balıkesir'in Ayvalık ilçesindeki yazlığının önünde düzenlenen törenle anıldı. Mumcu ailesinin tatillerini geçirdiği Ali Çetinkaya Mahallesi Armutçuk mevkisindeki Tapu Kadastro Sitesi'nde bulunan yazlığın önünde toplanan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar, Mumcu'nun katillerinin bulunmasını istediler.

Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Atatürkçü Düşünce Derneğinin (ADD) de aralarında bulunduğu sivil toplum örgütlerine adına konuşma yapan ÇYDD Ayvalık Şube Başkanı Nuray Özer, ''Demokrasinin savunucusu, kalpaksız Kuvay-i Milliyeci'' olarak nitelendirdiği Uğur Mumcu'nun hayatını anlattı.

Gazeteci-yazar Ahmet Yorulmaz da ''15 yıl sonra onu, yazlarını geçirdiği evi önünde anmak bizim için bir vefa borcu haline geldi'' dedi. Anma törenine katılanlar, Mumcu ailesinin yazlığının balkonunun korkuluklarına kırmızı karanfillerini bıraktı.

''SEÇKİN BİR AYDIN''

Muğla'da, bazı sivil toplum kuruluşlarının üyeleri belediye binası önünde bir araya geldi. Çeşitli saldırılarda yaşamını yitiren gazetecilerin fotoğraflarını taşıyan grup, kent merkezindeki Atatürk Anıtı'na yürüdü.

Atatürk Anıtı'na, üzerinde ''yaşatacağız'' yazılı çelenk bırakan grup, saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı'nı okudu. Muğla Barosu Başkanı Ayla Kara, yaptığı konuşmada, Mumcu'nun, Türkiye'nin ulusal bağımsızlığını savunan seçkin bir aydın olduğunu söyledi. Uğur Mumcu'nun, gerçek yüzleri ortaya çıkaran laikliğin, hukukun üstünlüğünün, özgürlüğün ve demokrasinin yılmaz savunucu olduğunu kaydeden Kara, ''Uğur Mumcu cinayetinin aydınlatılmaması diğer aydınlarımıza yönelik cinayetleri getirdi'' dedi. Gruptakiler, Atatürk Anıtı'na karanfil koydu.

Muğla'nın Marmaris ilçesinde de CHP Marmaris İlçe Teşkilatı tarafından Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Törene, Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, Turunç Belediye Başkanı Ali Fuat Fidan, belediye çalışanları ve CHP üyelerinin bulunduğu yaklaşık 100 kişi katıldı.

Bodrum'da da Belediye Meydanı'nda tören düzenlendi. Muğla Barosu Bodrum Temsilcisi Avukat Kezban Çelen, Uğur Mumcu'nun bilimin, hukukun, demokrasinin insanı doğruya güzele götüren aydınlanmanın yılmaz savunucusu olduğunu söyledi.

MUMCU BURSA'DA YAPILAN MASKELİ YÜRÜYÜŞLE ANILDI

Uğradığı bombalı saldırı neticesinde hayatını kaybeden Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, ölümünün 15. yılında Bursa'da düzenlenen maskeli yürüyüşle anıldı.

Setbaşı Köprüsü'nden başlayan yürüyüşe, Uğur Mumcu Anma Platformu mensubu çok sayıda dernek, oda, sivil toplum örgütü ve gazeteciler katıldı. Uğur Mumcu'nun maskelerini yüzlerine takan kalabalık, Atatürk Anıtı önüne kadar sloganlar eşliğinde yürüdü. 'Susma, sutukça sıra sana gelecek', 'Uğurlar ölmez, öldürülemez', 'Özgür basın susturulamaz', 'Katiller bulunsun, hesap sorulsun' gibi sloganların atıldığı yürüşün ardından Atatürk Heykeli önünde mumlar yakıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından kalabalığa seslenen Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, cinayetin tüm yönleriyle aydınlatılmasını beklediklerini belirterek, "Uğur Mumcu, yazılarında ve kitaplarında, uyuşturucu ve silah ticaretini elinde tutan mafya çetelerinin, terörü körüklediklerini ve çok sayıdaki siyasi cinayetin içinde olduklarını kanıtlarıyla gözler önüne serdi.

Üzerine gittiği her konuyu araştırdı, inceledi, belgeleri tek tek tasnif etti. Vicdanının terazisine vurdu ve ancak o zaman fikrini açıkladı. Fikirleri günlük çıkarların, kısa vadeli siyasetlerin üzerinde yükselen toplumsal vicdanın ve bilgeliğin sesi sayıldı. Demokrasi ve insanlık düşmanlarının amansız düşmanı oldu" diye konuştu.

Anma töreni, Mumcu'nun posteri önüne karanfiller bırakılmasıyla son buldu.

BAYKAL, MUMCU'NUN GELECEK KUŞAKLARA ÖRNEK OLMAYA DEVAM ETTİĞİNİ SÖYLEDİ

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 15 yıl önce bombalı suikast sonucu yaşamını yitiren gazeteci-yazar Uğur Mumcu'nun gelecek kuşaklara örnek olmaya devam edeceğini belirterek, ''Koca Türkiye, bu olayın arkasında nelerin olduğunu ortaya koyamadı. Daha sonra ortaya çıkan olayların hala aydınlatılamamış olması da bunların üzerine ekleniyor. Türkiye, bu karanlık ilişkilerin gölgesinden bir an önce kurtulmalıdır'' dedi.

Baykal, CHP Genel Sekreteri Önder Sav'la birlikte, gazeteci-yazar Uğur Mumcu'nun bombalı suikast sonucu yaşamını yitirmesinin 15. yılında ailesini ziyaret etti.

Baykal, Mumcu'nun evinden ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, Uğur Mumcu'nun her geçen yıl daha çok özlendiğini, arandığını ifade ederek, cinayetin arkasındaki olayların hala ortaya çıkarılamamış olmasının çok üzüntü verici olduğunu söyledi. Baykal, şöyle devam etti:

''Türkiye'nin Uğur Mumcu gibi insanlara çok büyük ihtiyacı var. Geride bıraktığımız 15 yıl, Uğur Mumcu'nun öneminin daha da artmasına, daha çok sevilmesine, değerinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı oldu. Anısına sahip çıkmaya devam edeceğiz. Onun bir araştırmacı gazeteci, düşünür olarak üstünde durduğu konuların yaptığı çalışmaların, günümüz için ne kadar aydınlatıcı olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. O dönemde fark edilmeyen bağlantıları, ilişkileri, çeşitli örgütlenmelerin hedeflerini, Türkiye'nin nereye doğru sürüklenmekte olduğunu, çok başarılı bir şekilde ortaya koymuş olduğunu görüyoruz.

Uğur Mumcu kişiliğiyle, ahlakıyla, mücadelesi ile yazarlığıyla önümüzdeki kuşaklara örnek olmaya devam edecektir. Böyle bir insanı yetiştirmiş bir toplum, böyle bir gazeteciyi yetiştirmiş bir medya, ülkemizin geleceği için umut ve güven kaynağı olmaya devam ediyor.''

Baykal, bir gazetecinin ''Davanın sonuçlandırılamamış olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna, ''Çok acı. Hiç bir şekilde izah etmek mümkün değil. Koca Türkiye, bu olayın arkasında nelerin olduğunu ortaya koyamadı. Daha sonra ortaya çıkan olayların da hala aydınlatılamamış olması da bunların üzerine ekleniyor. Türkiye, bu karanlık ilişkilerin gölgesinden bir an önce kurtulmalıdır'' karşılığını verdi.

BATIKENT BİRLİKTELİĞİ MUMCU'YU BATIKENT'TEKİ BÜSTÜ ÖNÜNDE ANDI

Batıkent Birlikteliği, bombalı saldırıda hayatını kaybeden Uğur Mumcu'yu ölümünün 15. yılında andı.

Batıkent Uğur Mumcu büstü önünde düzenlenen anma töreninde, Pir Sultan Abdal Derneği Yenimahalle Şube Başkanı Muammer Arslan ve Eğitim-İş Yenimahalle Şube Sekreteri Aydın Karataş, kırmızı beyaz karanfillerden oluşan bir çelenk koydu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından, CHP Batıkent Temsilciliği sekreteri Hüseyin Bilgilisoy, yaptığı konuşmada, ''Bundan sonra cumhuriyetimize yönelik tehdit ve tehlikelere karşı güveneceğimiz kurum kalmamıştır'' dedi.

Mumcu'nun ulusalcı, Atatürkçü, laik ve yolsuzlukların, din tüccarlarının üzerine amansızca giden, hırsızların ipliğini pazara çıkaran, Türk toplumunu her açıdan aydınlatan bir gazeteci olduğunu belirten Bilgilisoy, ''Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhuriyet kazanımlarının tehdit altında olduğu ve yolsuzlukların büyük boyutlara ulaştığı günümüzde Uğur Mumcu'yu her zamankinden daha büyük bir özlemle arıyoruz'' diye konuştu.

Mumcu'nun ''Ben yobazların, hırsızların, vurguncuların, çıkarcıların düşmanıyım'' ve ''Vurulduk ey halkım, unutma bizi'' gibi sözlerinin yazılı olduğu dövizler taşıyan gruptakiler, Amerika aleyhine sloganlar attılar. Gruptakiler, daha sonra Mumcu'nun anıtına yaktıkları mumları bıraktılar.

''NE YAZIK Kİ BU CİNAYETİN BÜTÜN BAĞLANTILARI AYDINLATILAMADI''

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Gazeteci-yazar Uğur Mumcu'nun öldürülmesinin üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen ''bu cinayetin tüm bağlantılarının aydınlatılamadığını'' ifade etti.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Gazeteci-yazar Uğur Mumcu'nun ölüm yıl dönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, 24 Ocak'ın ''hem Uğur Mumcu'nun katledilişinin hem de 24 Ocak ekonomik kararlarının yıl dönümü olduğunu'' belirtti.

''Mumcu'nun işaret ettiği tehlikelerin birer birer yaşamda ortaya çıktığını'' savunan Çelebi, şunları kaydetti:

''Yıllar önce ülkemizde planlı bir politikanın adım adım uygulamaya geçildiğini ilk söyleyenlerin arasındaydı. Susurluk'u, tarikat, rabıta ve yolsuzlukları yıllar önce karşımıza ilk o çıkardı. Ama ne yazık ki, bugün hala Susurluk'un dağılmayan kara bulutu, ülkemizin üzerinde dolaşmaktadır. Ve bu ülkede, aydınlıktan gözleri kamaşanlar ülkemizi koyu karanlıklarına hapsetmek için, karanlığın ortasında bir meşale gibi ortalığı aydınlatan 'mumları' birer birer söndürmeye başladılar.''

''Türkiye'nin sosyal hukuk devleti olmaktan çıkarıldığını'' öne süren Çelebi, ''bir avuç azınlığın daha fazla zenginleştirilmesi uğruna milyonlar bir simide muhtaç hale getirildiği'' görüşünü dile getirdi. Süleyman Çelebi, ''Uğur Mumcu'nun katledilmesinin üzerinden 15 kocaman yıl geçti. Ne yazık ki bu cinayetin bütün bağlantıları aydınlatılamadı.

Ülkemizin üzerindeki bu karanlık ablukanın uzak olmayan bir gün mutlaka dağıtılacağı umudunu yüreğimizde koruyor, yaşam tarzıyla, yazdıklarıyla halkını aydınlatan, karanlık ilişkilerin arka planının yansıtmaktan canı pahasına çekinmeyen bu yürekli insan Uğur Mumcu'yu saygıyla anıyoruz'' dedi.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI GÜNAY MESAJ YAYINLADI

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay; Uğur Mumcu'nun ölüm yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Günay mesajında şunları kaydetti:

''Demokrasimizin gelişiminde önemli hizmetlerde bulunan, menfur bir saldırıda kaybettiğimiz gazeteci-yazar Uğur Mumcu aydın kimliği, demokratik duruşu ve ilkeli yaşamıyla örnek olmayı sürdürecek ve her zaman saygıyla anılacaktır.

Değerli gazeteci-yazar Uğur Mumcu'yu ölüm yıldönümü münasebetiyle bir kez daha rahmet, saygı ve şükranla anıyorum.''

(AJANSLAR)