kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Annesinin çabalarıyla engelini aşan Asena, geçen yıl müziğe merak sardı. Maddi durumu kötü olan genç kızın dileği, piyano dersleri veren komşularının desteğiyle gerçekleşti.

Asena sessizliğe mahkûm olmasın

NURDENİZ KUTSEL HABER MERKEZİ
İşitme engelli doğan Asena için "Konuşamaz" dendi. Yılmadı, sessizliği yenip piyano çalmayı bile öğrendi. Ancak yenilenemeyen işitme cihazı genç kızın umutlarını gölgeliyor..
İşitme engelli Asena Kahraman, 1993 yılında İstanbul'da doğduğunda doktorlar ömür boyu konuşamayacağını söyledi. Ancak annesi umudunu asla yitirmedi. İki kulağına işitme cihazı takılan kızını özveriyle eğitti. Ama Asena'nın dört elle sarıldığı geleceğine "Sağlıkta Dönüşüm Programı" gölge düşürüyor. Genç kız ile annesinin müthiş mücadelesi, yazarımız Umur Talu'nun yazısıyla gündeme geldi. Fitnat Demirhan, kızını kucağına aldığı gün terslik olduğunu sezmişti. Testlerle acı gerçek ortaya çıktı. Kulağı sıfır oranında duymayan Asena'nın normal okulda başarılı olamayacağını söyleyen doktorlar, özel okulda işaret dilini öğrenip, konuşma hayalini unutmasını tavsiye etti.

BABASI EVİ TERK ETTİ
Kızının boş bir umudun ardından sürükleneceğini düşünen baba ise bir not bırakarak evi terk etti. Yalnız başına kalan Fitnat Hanım kendi çabasıyla cihaz alabilmek için uğraştı. Küçük kız 3 yaşındayken hayırsever bir komşunun yardımıyla ilk cihazlarına kavuştu. Anne her dakika konuştu küçük kızıyla, kimi zaman sokaklarda boş boş dolaşıp tek tek her nesneyi anlattı yavrusuna. Bir süre sonra tekrar sessizleşen Asena'nın dudak okumaya başladığı ortaya çıkınca erkenden okula gönderilip yaşıtlarıyla kaynaştırıldı. Mükemmel derecede akıcı konuşan Asena işitme cihazlarını kabullenip engelinin üzerine gitti, derslerinde başarılı genç bir kız oldu. Şimdi 15 yaşına gelen küçük kız yaşıtları gibi gelecekle ilgili hayaller kuruyor. Ancak Asena'nın umutları Sağlıkta Dönüşüm Programı nedeniyle gölgelendi. Yaklaşık 18 bin YTL'yi bulan cihazları için gerekli tüm raporları alan Asena'ya Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yanıtı "bekle" oldu. Gerekçe ise fiyatların çok yüksek olması. Cihazı her gün arızalanan, baş ağrısı ve yorgunluk şikâyetleri artan küçük kız, yeniden sessizliğe gömülmekten korkuyor.