kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İtalya Başbakanı Prodi istifa etti

AA
Yeni Haber
İtalya'da Romano Prodi liderliğindeki merkez sol koalisyon hükümetinin Senato'daki güven oylamasında yenilgiye uğrayarak düşmesinin ardından Prodi, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'ya istifasını sundu.

Prodi liderliğindeki hükümetin Senato'da bu akşam yapılan güven oylamasını 156 evet oyuna karşılık 161 hayır oyuyla kaybetmesiyle düşmesinin ardından gözler, Cumhurbaşkanı'nın bulunduğu Quirinale Sarayı'na çevrildi.

Prodi, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun bulunduğu Quirinale Sarayı'na çıkarak istifasını sundu.

Ana muhalefet lideri Silvio Berlusconi, Prodi hükümetinin düşüşünü, Roma'da Grazioli Sarayı'ndaki ikametgahında merkez sağa mensup parlamenterle kutluyor.

Berlusconi, kendisine bağlı televizyonlardan Rete 4'e verdiği demeçte, derhal erken seçime gidilmesi gerektiğini savunarak, ''Şimdi sandığa gidilmesi lazım. İktidara geleceğimiz ilk yüz gün içinde neler yapacağımızı açıklama hazırlığındayız. Dilediğimiz yasaları çıkarabilmek için Meclis'te de Senato'da da çoğunluğu elde edebilmeyi hedefliyoruz'' dedi.

Prodi hükümetinin düşmesinin ardından ne tür bir yol izleneceği, Napolitano'nun siyasi parti liderleriyle yapacağı istişareler neticesinde belirlenecek.

Meclis'teki sandalye çoğunluğu, Senato'da güvenoyu alamamış merkez solun elinde olduğu için Berlusconi liderliğindeki merkez sağın bu koşullarda bir hükümet kurabilme olanağı bulunmuyor.

Hükümetin düşmesiyle birlikte, İtalya'da erken seçim kaçınılmaz hale geldiği savunuluyor. Ancak siyasi uzmanlar, büyük olasılıkla ilkbaharda yapılabilecek olan erken seçim öncesinde, parlamentonun seçim yasasında reform yapması gerekeceği yorumunda bulunuyor.

İtalya'yı, mümkünse seçim yasası reformunun ardından sandığa taşıması gerekecek seçim hükümetinin nasıl oluşturulacağı, Napolitano'nun yapacağı istişareler sonucunda netleşecek.

NAPOLİTANO SİYASİ İSTİŞARELERE YARIN BAŞLAYACAK

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Başbakan Romano Prodi'nin istifasını kabul etmesinin ardından, hükümet krizinin çözümü için istişarelere yarın başlanacağını duyurdu.

Quiranale Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Prodi'nin, Napolitano'ya istifasını sunduğu belirtilerek, "Cumhurbaşkanı, mevcut hükümeti, süre giden işlerin idaresi için görevi sürdürmeye davet etmiştir. İstişarelere, 25 Ocak cuma günü öğleden sonra başlanacaktır" denildi.

Napolitono'nun öncelikle Senato Başkanı Franco Marini ve Meclis Başkanı Fausto Bertinotti ile görüşeceğinin belirtildiği açıklamada, Cumhurbaşkanının istişari görüşmeler için siyasi liderlere vereceği randevuların ayrıntısının da daha sonra açıklanacağı kaydedildi.

PRODİ, 1997 VE 1998'DE DE İSTİFA ETMİŞTİ

Prodi'nin daha önce 1997 ve 1998'deki istifa kararlarında da koalisyon ortakları arasındaki anlaşmazlıklar belirleyici bir rol oynamıştı.

İtalya'da 18 Mayıs 1996 tarihindeki seçimlerden sonra başbakanlık koltuğuna ilk kez oturan Prodi, yaklaşık 1,5 yıl sonra istifa etti.

O dönemde Prodi'nin hazırladığı bütçe, koalisyon ortaklarından Yeniden Komünist Yapılanma Partisi'nin (YKYP) itirazıyla karşılaşmış, Prodi bunun üzerine 9 Ekim 1997'de Cumhurbaşkanına istifasını sunmuştu.

YKYP'nin o dönemdeki Genel Başkanı Fausto Bertinotti, 10 Ekim'de yeni bir uzlaşmaya razı olduğunu açıklayınca, hükümeti kurma görevi yine Prodi'ye verilmiş, Prodi, 16 Ekim 1997'de kurduğu yeni hükümete güven oyu alarak, görevine devam etmişti.

Prodi, başbakanlık kariyerindeki ikinci istifasını ise 1998'de yaşadı.

Prodi'nin YKYP ile yaşadığı anlaşmazlıklar, hükümetin 9 Ekim 1998'de Meclis'te 312 evet'e karşı 312 hayır oyuyla güven oylamasını kaybetmesiyle sonuçlanmış ve Prodi istifa etmişti.

Dönemin cumhurbaşkanı Oscar Luigi Scalfaro, 13 Ekim'de Prodi'yi tekrar yeni bir hükümet kurmakla görevlendirmiş, ancak Prodi yeni hükümeti kuramayacağını anlayınca görevi 15 Ekim'de Cumhurbaşkanına iade etmişti.

Bundan sonra 16 Ekim'de merkez sol adına hükümeti kurma görevi verilen Massimo D'Alema, 21 Ekim'de yeni bir hükümet kurarak ilk kez başbakanlık koltuğuna oturmuştu.