kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Komik yasaklar

Yasaklar hayatın parçası olmaya başladı. Dünyanın tıkladığı YouTube'a erişim yasaklı. TV'de 'alkollü görüntü' ve spor lokallerinde alkol kullanma yasağı yolda..
Yasaklar ve sansürler gündelik hayatın hemen her alanında karşımıza çıkmaya başladı. Dünya kamuoyunda Türkiye'nin "antidemokratik ülkeler" sınıfında gösterilmesine yol açan, en büyük video paylaşım sitesi YouTube'a erişimin mahkeme kararlarıyla yasaklanmasının ardından, alkol konusunda gündeme gelen yeni uygulamalar çokça tartışılacağa benziyor. İnternet arama motoru Google'a, İngilizce "İnternet sansür" yazıldığında, 299 bin sonuç çıkıyor. Türkçe yazınca ise çıkan sonuç sayısı tam 468 bin... Konuyu daraltmak için aynı kelimeleri tırnak içinde yazınca da, Telekomünikasyon Kurumu İletişim Başkanlığı'yla tanışıyorsunuz. Dünyanın en çok tıklanan web sayfalarından YouTube'a tekrar getirilen erişim yasağıyla gündeme gelen "internette sansür" tartışmalarına katılan hukukçular, mahkemelerin yetkilerini aştığını, bilişim uzmanları ise internette sansür uygulanamayacağını savunuyor. YouTube gibi, dünyanın önemli haber ve günlük sitelerinden Worldpress de ağustos ayından beri yasaklı durumda.

Sansüre 90 uzman
Türk Telekom kendine kolay geleni yapıyor. Odayı kapatmak yerine tüm oteli kapatıyor. YouTube kapandığı zaman pek çok Türk vatandaşının iş yapmasını da engelliyorlar. YouTube'da onlarca Atatürk lehine video da var. Türkiye'nin tanıtımını yapan videolar var. YouTube gider başkası gelir. O zaman, Türkiye'nin internete bağlantısını mı keseceksiniz? Türkiye 2003 Şubat'ında Bilgi Toplumu Dairesi'ni kurdu ve 5 kişiyle işe başladı. 5 yılda bu sayı 15 kişiye çıktı. Sansür Kurulu 30 kişiyle işe başladı. 90 kişilik kadro verdiler. Ulaştırma Bakanlığı'nın ise yeterli uzmanı yok.

Dünya bize gülüyor
İnternet, "mevkute" (süreli yayın) değildir, basınla karıştırıyorlar. Yasağa konu olan bir yazıyı internette 2 dakika sonra göremeyebilirsiniz. Internete sansür absürt bir şey. Alınan yargı kararını değiştirmek de kolay değil. Sivas kararı kaldırsa ertesi gün Kayseri benzer bir karar alabilir. Dünya bize gülüyor. YouTube Türkiye'de yasaklanmış, Türkiye demokratik olmayan bir ülke deniyor. Bitti, bunu izah edemezsiniz. Yasa çıkarken Türkiye'de muhalefet de buna destek oldu. "Atatürk'e hakaret ediliyor" diyorlar. Önemli olan o sözlere söylenecek yanıtlarınızın hazır olması.

Sansür nerelerde var
2006'da Sınır Tanımayan Gazeteciler'in yaptıkları anket çalışmaları ve uluslararası araştırmalarda, internet sansüründe şu ülkeler özellikle öne çıkıyor: Burma, Çin, Belarus, İran, Tunus, Küba, Mısır, Suudi Arabistan, Türkmenistan, Vietnam, Kuzey Kore, Suriye ve Özbekistan. Çin MSN'de 'demokrasi' sözünü bile yasakladı.

IV. Murad gibi IV. Murad gibi
Spor kulüpleri, ancak bu lokallerden gelen kira gelirleriyle ayakta durabilir. IV. Murad zamanında da içki yasakları vardı. İnsanların, bira şarap gibi hafif içkileri insanca içebilecekleri mekanları teker teker kaldırmak istiyorlar. Amaç sporcuyu korumak değil, bağcıyı dövmek...

Kulüplere zarar
Spor kulüpleri, tesis lokallerini işletmelere vererek gelir kaynakları yaratmaktadırlar. Bu karar çıkarsa spor kulüpleri zora girer, gelir sağlamakta sıkıntı çeker. TSYD de bir spor kulübüdür. En büyük dileğimiz bu kararın yeniden gözden geçirilmesidir.

Karar siyasi
RTÜK'ün bu kararı siyasi bir simgedir. Velev ki değildir... Bu durumda mantıksız bir karardır. Kötü örnek teşkil edecek diye, dizilerde hızlı araba kullanılmasını da mı yasaklayacaklar o zaman!
Haberin fotoğrafları