kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yemek ve ilaç için halk polisle çatıştı

İsrail, Hamas yönetimindeki bölgeye giriş ve ilaç yardımlarını durdurdu. Çocuklarını tedaviye götürmek isteyen anneler, Mısır polisine saldırdı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Yemek ve ilaç için halk polisle çatıştı
Tam bir haftadır İsrail'in yoğun ablukası altında olan Gazze'de sivil Filistinliler isyan bayrağı çekti... Bölgenin kontrolünü elinde bulunduran radikal Hamas örgütünün düzenlediği roket saldırıları gerekçesiyle İsrail'in 17 Ocak'ta gıda, benzin, ilaç gibi temel ihtiyaçların dahi girişlerini durdurduğu Gazze'de dün çatışma çıktı.

300 KADININ EYLEMİ
Ancak çatışanlar İsrail askerleri ile Hamas militanları değildi. Yaralılarını, hastalarını tedavi ettirmek için ülkeden götürmeye çalışanlar, aç kalan çocuklarını doyurmak ve biraz olsun rahat nefes alabilmek için Mısır'a geçmeye çalışan çoğunluğu kadın 300 Gazzeliydi... Kadınların başını çektiği kalabalık dün öğleden sonra Gazze ile Mısır arasındaki Refah sınır kapısına hücum etti.

70 KİŞİ YARALANDI
Ancak anlaşmalar gereği İsrail'in de onayı olmadan bu kapıları açma yetkisi bulunmayan Mısır askerleri, Filistinlilerle karşı karşıya kaldı. Sınır kapısının açılması için tel örgüler arkasından askerlere yalvaran kadınlar sonuç alamayınca, akşam saatlerinde duvarlara ve tellere tırmanarak sınırı aşmaya çalıştı. Engellemeye çalışan Mısır polisine "(Mısır lideri Hüsnü) Mübarek ABD'nin köpeğisin" diye bağırarak taşlarla saldırdı. Mısır asker ve polisiyle çıkan çatışmada 20'si kadın toplam 70 kişi yaralandı.... Polis bazı göstericileri tutuklarken haber ajansları gösterinin Hamas parlamento grubu tarafından düzenlendiğini kaydetti. Mısır polisi, İsrail'in geçen hafta tüm sınırları kapatması üzerine özellikle hastaların tedavisi amacıyla Filistinliler'in eylem yapacağı beklentisiyle geniş güvenlik önlemleri almış ve 300 polis yığmıştı.

İLAÇ GİRİYOR AMA...
Hamas'ı cezalandırmak ve saldırılarını durdurabilmek için uygulanan ablukada elektrik santralinin kapatılması, benzin alımının durdurulması, uluslararası yardım kuruluşlarının sağladığı ilaç yardımlarının İsrail tarafından Gazze'ye sokulmaması sivil halkı vurdu. Ancak dünkü çatışmalar sonrası İsrail yönetimi, ablukayı kaldırdığını açıkladı. Ancak bu kaldırma kapsamına ilaç yardımları, benzin ve elektriği aldı. Buna karşılık sınır kapılarının kapalı kalacağı belirtildi.

'KENDİMİZİ SAVUNDUK'
İsrail'in Gazze sınırına yakın Sderot kasabasına düzenlenen roketli saldırıların ardı arkası kesilmeyince, İsrail, Gazze'yi ablukaya almıştı. Uluslararası Kızıl Haç Komitesi, İsrail'e ablukayı kaldırması, aksi halde sağlık sisteminin çökmesine yol açacağı çağrısı yaptı. İsrail'in BM temsilcisi Gilad Cohen ise ülkesinin provoke edildiğini, halkını teröre savunmak için hareket ettiğini belirtti.
Haberin fotoğrafları