kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Unicef: Her yıl 9. 7 milyon çocuk ölüyor

Yeni Haber
BM Çocuk Fonu (UNİCEF), dünyada her yıl yaklaşık 9.7 milyon çocuğun 5 yaşına gelmeden zatürreeden sıtmaya kadar çeşitli hastalıklardan öldüğünü, ancak basit ve ucuz önlemlerin daha fazla hayatı kurtarabileceğini bildirdi...
UNİCEF yayımladığı "Dünya çocuklarının Durumu" başlıklı yıllık raporunda, yıllık çocuk ölüm oranının ilk kez 10 milyonun altında olmasına rağmen bunun hala, her gün 26 binden fazla çocuğun büyük kısmının önlenebilir nedenlerden öldüğü anlamına geldiği kaydedildi.

Yakın zamanda kaydedilen gelişmelere rağmen Afrika, Güney Asya ve Orta Doğu'nun, 1990 ile 2015 arasında çocuk ölüm oranlarının üçte iki azaltılmasına (yılda 5 milyondan az) yönelik BM hedeflerine ulaşamadığı uyarısında bulunulan raporda, bu mücadelenin büyüklüğünün küçümsenmemesi gerektiğine dikkat çekildi.

Bu mücadeledeki en büyük zorluğun, HIV/AİDS salgının görüldüğü ülkelerle zayıf sağlık hizmetlerinin ve kötü idare edilen ülkelerdeki çocuk ortalama ömrünün artırılması olacağı belirtilen raporda, 1990'dan bu yana şartların çok kötü olduğu Afrika'daki Sahra altı ülkelerde dünyaya gelen bir çocuğun, 5 yaşına gelmeden hayatını kaybetme şansının altıda bir olduğu ifade edildi. Raporda, yalnızca Cape Verde, Eritre ve Seyşeller'in BM'nin çocuk ölüm oranının 2015'e kadar azaltılması
hedefinde ilerlediği bildirildi.

Kalkınmakta olan ülkeleri sık sık etkileyen hastalıkların artık zengin ülkelerde görülmeyen solunum ya da ishal gibi bağırsak enfeksiyonları olduğu belirtilen raporda, birçok çocuğunsa aşıyla önlenebilecek kızamık ve diğer hastalıklardan öldüğüne dikkat çekildi. Özellikle iyi beslenemeyen çocuklar arasında pis suların ve yetersiz temizliğin hastalıklara ve ölümlere neden olduğu kaydedilen raporda, emzirme ve aşı gibi basit ve ucuz yöntemlerle çocuk ölüm oranlarının azaltılabileceği vurgulandı.

Raporda, anneler, yeni doğanlar ve çocuklar için sağlık hizmetlerinin sürekliliğinin temininin, yaşam için kilit öneme sahip olacağı bildirildi. Raporda, Çin'deki 5 yaş altı ölüm oranının da azaldığı belirtildi.