kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Satranç şampiyonu Fischer toprağa verildi

Yeni Haber
Amerikalı eski dünya satranç şampiyonu Bobby Fischer, yurttaşı olduğu İzlanda'da dün toprağa verildiği açıklandı.

Katolik Kilisesi yetkilileri, geçen hafta 64 yaşında ölen satranç ustasının dün düzenlenen cenaze töreninin büyük bir gizlilik içinde yapıldığını belirtti.

ABD'nin New York kentinde Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Fischer'in Katolik inancı esaslarına göre gömülme vasiyetinde bulunduğu ve bu isteğinin yerine getirildiği bildirildi. Fischer'in, başkent Reykjavik'e 50 kilometre uzaklıktaki Laugardaela mezarlığına gömüldüğü kaydedildi.

FISCHER

Robert James "Bobby" Fischer, satrançta dünyanın gelmiş geçmiş en iyi ''Büyük Usta''larından. 1972 - 1975 yılları arasında 11. Dünya Satranç Şampiyonu unvanını taşıdı.

Fischer, 9 Mart 1943'te ABD'de Chicago'da doğdu ve annesi Regina Wender'in 1945 yılında boşanmasından sonra taşındıkları Brooklyn'de yetişti. Satrancı 6 yaşındayken öğrenen Fischer, kısa zaman içinde satranç fanatiği haline gelmiş ve "Yapmak istediğim tek şey satranç oynamak" demişti. Henüz 13 yaşındayken ABD Gençler Şampiyonu olan Fischer, bu başarıyı yakalayan en genç satranççı olmasıyla satranç tarihine geçti. 14 yaşındayken de en genç ABD şampiyonu olan Fischer, 1958 yılında 15 yaşındayken satranç tarihinin en genç ''Büyük Ustası'' olma onurunu aldı.

Fischer, 1972 yılında İzlanda'nın başkenti Reykjavik'te Sovyet Dünya Şampiyonu Boris Spasski'yi yenerek Dünya Şampiyonu oldu ve Sovyetlerin bu alanda hâkimiyetine son verdi. 1975 yılında Rus Anatoli Yevgeneviç Karpov ile unvan maçı yapması beklenen Fischer, Uluslararası Satranç Federasyonu FIDE'ye maçın oynanabilmesi için bazı koşulların yerine getirilmesini istedi, aksi halde maça çıkmayacağını söyledi. Fischer'ı reddeden FIDE, unvan maçı yapılmadığı halde Karpov'u yeni Dünya Şampiyonu ilan etti. Bu olaydan sonra Fischer kayıplara karıştı, yaklaşık 20 yıl görünmedi. Bu durum ona esrarengiz bir hava vermiş,
satranç tarihinin en gizemli şampiyonu olarak görülmüştür.