kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Güreşir ailesi çadırdaki yangında bir bebeklerini ve kardeşlerini kaybetti.

'Evler yıkılmasaydı torunum ölmezdi'

ÖZGÜR GÜRBÜZ HABER MERKEZİ
Silivri'de konduları yıkıldığı için çadırda yaşayan 300 Roman tepkili. Yangında bir bebek ve amcası öldü. Başkan konteynır ev sözü verdi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Evler yıkılmasaydı torunum ölmezdi'
Silivri'nin Alibey Mahallesi'ndeki belediye konutlarının tam arkasında sayıları 300'ü bulan Romanlar 10 aylık Yaşam bebeğe ağlıyor. 2 Ocak gecesi, Yaşam bebeğin plastik ve kartondan yapılmış çadırında çıkan yangın hem onun hem de onu kurtarmak isteyen amcası Yılmaz Güreşir'in canını aldı. Yaşam'ın iki buçuk yaşındaki kardeşi Mert'i kucağından düşürmeyen annesi Gürcan Güreşir, sadece "Bir tek bu (Mert) kaldı" diyebiliyor. Babası Kadir'in ağzını bıçak açmıyor. Yaşam'ın anneannesi Ayşe Bakırcı ise ekliyor: "Evlerimiz yıkılmasaydı torunum kömür olmazdı". Uzun yıllardır yaşadıkları bu arsaya kurdukları gecekonduları ekim ayında "okul yapılacak" gerekçesiyle yıkılmış. Onlar da mecburen tek geçim yolları olan çöpten topladıkları plastik ve kâğıtlardan çadırlar kurarak başlarını sokacak yeni bir yer yapmışlar. Önce kasım ayında Silivri'yi sular altında bırakan selle boğuşmuşlar sonra da bu yangın felaketi ile sarsılmışlar. Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan'a tepkililer. Okul yapılacak diye evlerinin yıkımına ses çıkarmadıklarını söyleyen Romanlar, daha sonra zemin uygun olmadığı için okul yapımından vazgeçildiğini öğrenmişler. Turan'a şikâyetlerini iletip kendilerine ev yapacak arsa istediklerinde ise, "Nereden geldinizse oraya gidin" yanıtını aldıklarını söylüyorlar. Ayrım yapıldığını anlatan çadır kentin sakinleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş'a "yardım etmesi" için çağrıda bulunuyor.

40 AİLEYE KONTEYNIR EV
Belediye Başkanı Turan ise "Biz onların evlerini yıkmadık" diyor. Gördüğümüz yıkıntıların bir tarafı tuğladan diğer tarafı naylondan ibaret yapılar olduğunu söylüyor, ev olarak kabul etmiyor. 40 aileye "konteynır ev" verileceğini belirten Turan bu haberin yangından hemen sonra 5 Ocak'ta açıklanmasının talihsizlik olarak niteliyor. "Sanki yangınla örtüşüyormuş gibi oldu" diyor. Turan, "Ev yıkım olayı kesinlikle olmadı. Biz, 2004 seçimlerinden önce sizlere ev vereceğiz dedik. Bunu duyan Keşan'daki, Edirne'deki Roman vatandaşlar "Silivri Belediyesi ev verecek" diye buraya geldi. 40-50 hane birden 100'e çıktı. Biz onları geri göndereceğiz. Onları kabul etmiyoruz" dedi.
Haberin fotoğrafları