kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Özelleştirme 2008'de hız kazanacak

Yeni Haber
İngiltere merkezli uluslararası araştırma kuruluşu Oxford Business Group, Türkiye'de, seçimler nedeniyle yavaşlayan özelleştirmenin, 2008 yılında hız kazanacağını bildirdi...
Oxford Business Group tarafından hazırlanan rapordan derlenen bilgiye göre, geçen yıl, seçimler nedeniyle, yapılması gereken bazı önemli özelleştirmeler gerçekleştirilemedi. Raporda, seçimlerde, yeniden tek parti Hükümetinin çıkmasının, piyasalar tarafından, istikrar açısından olumlu olarak algılandığı vurgulandı. Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığına seçilmesinin, reformların hızla
uygulamaya sokulması açısından önemli bir gelişme olduğunun bildirildiği raporda, bunun asıl sonuçlarının bu yıl ve önümüzdeki yıllarda görüleceği kaydedildi.

KUZEY IRAK OPERASYONU

Raporda, seçimlerin ardından, terör örgütü PKK'nın, Kuzey Irak topraklarından Türkiye'ye sızmalarının artış gösterdiği ve bu sızmalar sonucu gerçekleşen saldırıların, Türkiye'nin sabrını taşırdığı belirtildi.

Türkiye'nin, Kuzey Irak'a yönelik operasyonlarına başta destek vermeyen ABD yönetiminin, Türkiye'deki kararlılığın artması üzerine, Kuzey Irak'a yönelik operasyon Türk Silahlı Kuvvetlerinin operasyonlarına destek verdiği ve bu konuda Türkiye ile sıkı bir işbirliğine başladığı kaydedildi.

Raporda, Türkiye'nin, Kuzey Irak'a yönelik askeri operasyonlarının, yatırımcılar üzerindeki olumsuz etkisinin çok sınırlı kaldığı da ifade edildi.

ÖZELLEŞTİRMELER HIZLANACAK

Oxford Business Group raporunda, bu yıl özelleştirmelerin hızlanabileceği belirtilirken, özellikle, kamu bankaları, elektrik dağıtım şirketleri, köprüler, karayolları, şeker fabrikaları, Tekel gibi alanlarda büyük özelleştirmelerin gerçekleştirilmesinin beklendiği vurgulandı.

Raporda, 2006 yılında bankacılık sektöründe başlayan şirket satın alma ve birleşmelerinin, bu yıl da devam edeceği ifade edildi.

YABANCI SERMAYE GİRİŞİ 20 MİLYAR DOLARI BULABİLİR

Oxford Business Group, 2006 yılında 20 milyar doları geçen doğrudan yabancı sermaye girişinin, geçen yıl 17 milyar dolarlar düzeyinde kaldığını belirtirken, küresel ekonomik gelişmelere göre, bu yıl, doğrudan yabancı sermaye girişinin, yeniden 20 milyar doları bulabileceği vurgulandı.

2008 TEST YILI OLACAK

Türkiye'nin, bundan önceki yıllarda küresel ekonomik koşulların olumlu havasından faydalandığının vurgulandığı raporda, 2008 yılının, yapısal reformların devamlılığı açısından önemli bir yıl olacağı ve özellikle Hükümet'in, mikro ekonomik reformlar açısından test edildiği bir yıl olacağı ifade edildi.

Petrol fiyatlarının 100 dolarlara tırmandığı, enflasyonun yükseliş içinde olduğu, bir ortamda, her şeye rağmen Türkiye ekonomisinin özellikle bankacılık kesiminin temellerinin sağlam olduğu belirtilirken, ekonominin ithal enerjiye dayalı olduğu ve değerli TL'nin de ihracatçılar üzerinde baskı oluşturduğu bir ekonomik ortamda, ekonomideki en önemli kaygıyı cari işlemler açığının oluşturduğu vurgulandı.

Bu çerçevede, enerji alanındaki liberal piyasa düzenlemelerinin de önemli olduğu ifade edildi.Raporda, 2008 yılında, ABD kaynaklı küresel kredi sorununun, Türkiye ekonomisini nasıl etkileyeceğinin de henüz belli olmadığına dikkat çekildi.