kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Keban ve Afşin'in bitmeyen rehabilitasyonu!

Enerjinin uzmanları anlattı. Hiç şaşırmadım. Çin Halk Cumhuriyeti'nde her ltı günde bir elektrik santrali açılıyormuş. Dile kolay geliyor. İster istemez darısı bizim başımıza diyorum. Gelin görün ki, her yerde olduğu gibi burada da büyük sorun var.
İnanın, Türkiye, değil santral açmak, açılan santralleri bile rehabilite etmekte güçlük çekiyor...
Abartmıyorum.
Sadece küçük bir örnek veriyorum.
Türkiye Elektrik Üretim AŞ'ye (TEÜAŞ) odaklanıyorum. Malum, Türkiye Elektrik Üretim AŞ, yıllar önce 2.5 milyar dolarlık bir "rehabilitasyon programını" uygulamaya soktu. Program başladı başlamasına da bir türlü iş bitmiyor. Keban Barajı, yedi yıldır rehabilitasyondan geçiyor. Afşin, iki buçuk yıldır rehabilitasyonda.
Anlaşılır gibi değil, ne hikmetse bu rehabilitasyon bir türlü bitmiyor!..
Sorarım size, bu nasıl bir iş? Türkiye Elektrik Üretim AŞ yetkililerine özellikle de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na açık açık soruyorum, Bu niye bitmiyor?"
Kabul, "Özel sektör elimizdeki nitelikli işgücünü kapıyor, biz de bakıyoruz," diyeceksiniz. Ancak sizin işiniz kamu özel dengesi kurulmuş bir elektrik marketi oluşturmak değil mi?
Neyi bekliyorsunuz?
Türkiye'de elektrik marketin değeri, 2007 sonu itibariyle 13.4 milyar Euro.
Bu pazar 10 yıl sonra 20 milyar Euro olacak. Eğer Türkiye enerjide doğru finans değeri, doğru üretim ve kamu-özel sektör dengesini kuramazsa kaçınılmaz olarak karanlıkta kalacak.