kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

DTP, PKK'ya tavır alırsa terör biter

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
nPKK'nın bu tarz eylemleri devam eder mi? Edebilir. Ama giderek zayıflayacak, zamanla da yok olacaktır. Dış dinamikler bakımından PKK'ya verilen destek ortadan kalktı. Örgüt Irak'ta tasfiye ediliyor. Ortadoğu'da örgütü destekleyen ülke yok, AB tavır aldı. Terör örgütünün yaşayabilmesi için gerekli olan toplumsal desteğin kesilmesi ise öncelikli meseledir. Bu noktada barışçıl süreç ve planlanan topyekûn tedbirler devam ettirilmeli. Çünkü terör, Kürt sorununun yarattığı bir sonuç. Terör bitirilirken Kürt meselesini de toptan çözecek adımlar atılmalı.

* PKK bu tarz eylemlerle korku ve yeniden desteği oluşturabilir mi? Sadece Güneydoğu halkı değil tüm Türkiye terörden bıktı. Halk bilinçlendi, sorgulayan bir halkla karşı karşıyayız. Çünkü terörün zararlarını halk gördü; eğitimsizliği, yoksulluğu, sağlık sorunlarını yaşadı. Örgütün arayışına karşın destek çıkmıyor. Bunu araba yakma olaylarında gördük. Araba yakmalarla kitlesel bir tepki yaratılamadı. Gerek PKK içinde gerekse PKK'nın etkilediği çevrelerde çözüm isteyenleri, bombalı eylem içine girenlerden ayırt etmek gerekir. Özellikle bugün çözümde önemli subjelerden biri olan DTP'nin barışı engelleyici eylemler karşısında kesin tavrını koyması gerekiyor. Ve böylesi bir tavır barış şartlarını çok kısa sürede oluşturacaktır. Bu tavır tarihi bir rol olacaktır.

* Saldırının üzerinden günler geçti ama DTP'den PKK'ya karşı ses çıkmadı... Maalesef. Yine de bu konudaki umudum daha tükenmedi. Silahlı eylemlerden kopuş engellerle doludur. DTP'nin de bu engelleri aşarak, demokrasi çerçevesinde taleplerini yenileyeceğine inanıyorum. DTP'nin tavrıyla hükümetin ortaya koyduğu çözüm açılımları güçlenir, silahlı eylem yanlıları da tecrit edilir. Ama DTP'nin çelişkide olduğu bir nokta var; DTP'liler PKK'nın tamamen tasfiyesine karşı. Partide, PKK'nın varlığını siyasi hareket olarak sürdürebileceği yönünde anlayış var. Ama PKK'nın silahlı eylemliliğini ortaya çıkaran örgütsel yapısı dağılıyor, örgüt gerçekten tasfiye ediliyor. DTP, PKK'nın silahlı mücadelesine karşı durarak demokratik sürece ivme kazandırma çabasına girmeli. Hatta PKK'yı tasfiye edici kararlarda öncü olmalı.

* DTP'lilerin örgütle kamuoyunun tepkisi arasında kalma durumu yok mu? Diyarbakır'daki saldırıyla DTP'nin arada sıkışmışlığı ortadan kalktı. Şimdi gelişen, demokratik Türkiye'nin yanında olmalarının zamanı geldi.