kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Öcalan'a 'örgütün lideri' diyemeyiz

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
* Abdullah Öcalan'ın örgütü cezaevinden yönettiği söyleniyor. Bombalı saldırı stratejisinde payı var mıdır? PKK'nın silahlı kadroları arasında farklı görüşler olduğu görülüyor. Ben bu eylemi de bu farklılıkların sonucu olarak görüyorum. Eylemin Öcalan'ın ortaya koyduğu teorik çözümlerle hiçbir ilişkisi yok. Ama Öcalan'ın son gelişmeler karşısındaki tavrını bilmiyoruz.

* Saldırı örgütle Öcalan arasındaki kopuşun göstergesi olabilir mi? Örgüt içindeki kopuşlardan birinin göstergesi ama hangisi bilinmiyor.

* Bazen siyasetçiler de gündeme getiriyor. Terörün bitirilmesinde Öcalan'dan neden faydalanılmadı? Öcalan, Kürt siyasi hareketinde önemli bir figür. Cezaevinde hükümlü olmasına rağmen silahlı terörün bitirilmesinde yönlendirici olabilirdi. Ancak bugüne kadar böylesine bir rolü ortaya çıkmadı.

* Gerçekten denildiği gibi PKK'yı cezaevinden yönetiyor mu? Bunu söylemek mümkün değil. Öcalan örgütü yöneten taraflardan sadece biri.

* Bu noktada Öcalan'a hâlâ örgütün lideri diyebilir miyiz? 1970'li yıllardan günümüze kadar uzanan böylesine komplike bir örgütün devam etmesinde manevi etkisi var. Ama artık örgütte hâkimiyeti yok. Önemsiz de değil ama lider değil diyebiliriz.