kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

TSK'dan 4 farklı operasyon

Duygu GÜVENÇ ANKARA
1 Aralık: Havadan ve karadan PKK kampları vuruldu. 16 Aralık: 50 uçakla çok sayıda kamp bombalandı. 18 Aralık: Sınırı geçip sıcak takip yapıldı. 22 Aralık: Gündüz hava operasyonu düzenlendi. Top atışı yapıldı..
Türk Silahlı Kuvvetleri, çetin kış koşullarına karşın, Kuzey Irak'taki PKK terörünü sona erdirmek için operasyonlarını sürdürüyor. Hükümetin, TSK'ya, sınır ötesi operasyon yetkisini 28 Kasım tarihinde vermesinin ardından PKK kamplarına karşı düzenlenen 4 operasyonda da 4 farklı taktik izlendi. İsrail'den kiralanan Heron tipi insansız hava aracı ile bir yandan kendi istihbaratını toplayan TSK, diğer yandan da ABD ile başlatılan üçlü mekanizma çerçevesinde Kuzey Irak'ı izlemeye aldı. Böylece PKK kampları, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın deyimiyle BBG evine dönüştü ve komutanlar da her anı izledi. Yoğun kar yağışı nedeniyle dağlık alanda yer değiştirmekte zorluk çeken

PKK, 16 Aralık'taki geniş kapsamlı hava harekâtı sonrasında lojistik gücünü de kaybetti ve "sabit hedef" haline geldi. TSK farklı tarzlarda operasyonlar uygulamaya devam edecek. Terör örgütü sürpriz baskınlarla en zayıf anında vurulacak.

1-İLK OPERASYON
TSK'nın 1 Aralık'ta düzenlediği ilk harekât taarruz helikopterleri ve topçu atışıyla gerçekleştirildi. Hakkâri ili Çukurca ilçesinin güneydoğusunda Irak sınırları içinde, 50-60 kişilik bir PKK'lı terörist grup tespit edilince düzenlenen harekât ile örgüte ilk büyük zarar verildi.

2- HAVADAN BASKIN
TSK'nın PKK'ya yönelik en büyük operasyonu 16 Aralık günü gece yarısı başladı. Çeşitli üslerden havalanan 50 civarında F-16 ve F-4 uçakları, keşif ve tanker uçaklarının lojistik desteğiyle 3 saat boyunca başta PKK'nın ana karargâhı Kandil olmak üzere Zap, Avaşin, Hakurk'taki çok sayıda eğitim kamplarına gece baskını şeklinde hava taarruzu düzenlendi. Böylece PKK'nın "Kış geldi. TSK artık operasyon düzenleyemez" düşüncesi hüsrana uğradı.

3-İLK SICAK TAKİP
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin üçüncü operasyonu 17-18 Aralık'ta yine gece saatlerinde karadan gerçekleşti. Türkiye-Irak sınırını geçmeye çalışan bir grup terörist görüntüsünün tespit edilmesi üzerine sınırdaki komandolar, sınırı aşıp Kuzey Irak'a geçerek operasyon düzenledikten sonra birliklerine geri döndü. Şemdinli/Yeşilova bölgesinde, sınırdan birkaç kilometre derinlikte icra edilen bu operasyon ile tezkere çerçevesinde ilk sıcak takip de gerçekleşmiş oldu.

4- GÜNDÜZ BASKINI
TSK'nın PKK'ya yönelik son operasyonu önceki gün öğle saatlerinde havadan düzenlendi. Gece yarısı düzenlenen hava operasyonu ile PKK hedeflerini 3 saat 15 dakika boyunca vuran TSK'nın gündüz düzenlediği hava operasyonu 35 dakika sürdü. Sonra da topçu birlikleri devreye girdi.