kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ankara, bu isteğin gerisinde yine Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin olduğunu düşünüyor.

Fransa, 2009'da yapılacak 'Türk Yılı'nı erteleme peşinde

Duygu GÜVENÇ-Ceyda DİNÇBAKIR /ANKARA
Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan, son olarak AB sonuç bildirgesinden 'katılım' sözcüğünü çıkartan Fransa, şimdi de 2009'daki 'Türk Yılı'nı erteletmek istiyor..
Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkan, Ermeni iddialarını kabul eden ve son olarak AB sonuç bildirgesinden Türkiye ile ilgili 'katılım' sözcüğünü çıkarttırarak, müzakerelere sekte vuran Fransa, şimdi 'Türk Yılı' kutlamalarını ertelemeye hazırlanıyor. 2006 yılında eski Fransa Cumhurbaşkanı Chirac döneminde yapılan görüşmeler sonunda, 2009'un Fransa'da 'Türk Yılı' olarak kutlanması kararlaştırılmıştı. Fransa şimdi bu kararı ertelemek istiyor. Dışişleri Bakanlığı'na, Fransa'daki kitap fuarı ile 'Türk Yılı'nın aynı döneme rastladığı ve iki etkinliğin bir arada gerçekleşmesinin zor olduğu iletildi. Ankara ise tanıtım hazırlıklarına başladığını belirterek, ertelemeye karşı çıkıyor.

HENÜZ BELLİ DEĞİL
Fransa'daki 2009'daki Türk Yılı'nın ertelenip ertelenmeyeceği henüz belli olmadı. Kutlamalar sırasında bir ülkenin kültürünü, yaşamını, sanatını ve tarihini Fransızlara tanıtabilmek için çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Fransa'da geçtiğimiz yıllarda 'Çin Yılı', 'Brezilya Yılı'nın yanı sıra 2006 yılı sonbaharı ile 2007 ilkbaharında 'Ermeni Yılı' düzenlenmişti. 2009 yılı boyunca yapılacak etkinlikler Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ı ziyaretinde de gündeme gelmişti. Kouchner, ekim ayındaki ziyareti sırasında hazırlıkları hızlandırma sözü vermişti.

İŞTE PLANLANAN ETKİNLİKLER
Kutlamaların Paris, Strasbourg, Lille, Lyon, Marsilya ve Nantes şehirlerinde yapılması planlanıyor. Kutlamalar için hazırlanan Türk şirketleri arasında Sabancı Holding de var. Türkiye'nin tarihsel mirasını Fransa'ya tanıtmayı da hedefleyen organizasyonda düzenlenecek kültürel miras sergilerinin direktörlüğünü Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer üstleniyor. Holding yetkilileri Louvre Müzesi ile yaz aylarında bir görüşme yapmış ve Mayıs-2009'de Topkapı Sergisi açılmasında anlaşmıştı. Ayrıca Grand Palais'de İstanbul Sergisi açılması, opera binasında da konser verilmesi planlanıyor.