kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Kubilay, Menemen Yıldıztepe'deki anıtı önünde yapılan törenle anıldı.

Asteğmen Kubilay'ı anma töreninde laiklik uyarısı

Erdal ÇARBOĞA-Ahmet ÇİÇEK SABAH
77 yıl önce katledilen devrim şehidi Kubilay, devlet töreniyle anıldı. Emekli org. Hilmi Özkök'ün de katıldığı anmada, dinin siyasete alet edilmemesi istendi..
İzmir Menemen'de 77 yıl önce yobazlar tarafından katledilen devrim şehidi asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, bekçi Hasan ve bekçi Şevki, Menemen'deki Yıldıztepe'de düzenlenen devlet töreniyle anıldı.

ZEKİ SEZER DE YÜRÜDÜ
Törenden önce, aralarında DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in de bulunduğu yaklaşık 2 bin kişi, "Türkiye laiktir, laik kalacak" şeklinde slogan atarak, 1.5 kilometre mesafedeki Kubilay Anıtı'na kadar yürüdü. Burada yapılan törene Ege Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ile eski Genelkurmay Başkanı emekli orgeneral Hilmi Özkök ve Kubilay'ın torunları katıldı. Törende konuşan Menemen Kaymakamı, Turgut Subaşı, "Kubilay ile 2 bekçinin insanlıktan nasibini almayan caniler karşısında, Cumhuriyet'in getirdiği aydınlığı savunmak adına canlarını feda ettiğini" söyledi. Silahlı Kuvvetler adına konuşan binbaşı Tamer Akpınar ise, Kubilay olayının Türkiye Cumhuriyeti'ni yürümekte olduğu çağdaş ve aydınlık yoldan alıkoymayı düşünen kara zihniyet karşısında kararlı duruşun onurlu göstergelerinden biri olarak ibret sayfaları arasında yerini aldığını söyledi. Olayın Cumhuriyet'e yönelmiş bir suikast olduğunu da vurgulayan Akpınar, "Yaşananlar dinin siyasete alet edildiğinde neler olduğunu gösteren ibret verici tarihi bir örnektir" dedi. Kubilay olayını anma törenlerindeki amacın, tehlikeli irtica olayını hafızalarda canlı tutmak olduğunu kaydeden binbaşı Akpınar, "Geçmişten ders alınırsa tarih geleceği aydınlatır" diye konuştu.

KUBİLAY KOŞUSU YAPILDI
Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ise "Gerici ve yobaz düşünceye sahip"' insanları bu düşüncelerinden vazgeçirmeye çağırdı. Konuşmaların ardından Ege Ordusu Komutanı Necdet Özel, anıt şeref defterini imzaladı. Törene katılanlar daha sonra Yıldıztepe'deki şehitliğe geçerek buradaki mezarlara karanfil bıraktı. Bu arada İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Kubilay Koşusu da yapıldı.
Haberin fotoğrafları