kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
AP ajansı operasyon sonrası PKK kampının çevresindeki köylerin fotoğrafını yayınladı.

Hedefler tam isabet siviller vurulmadı

Duygu GÜVENÇ ANKARA
Genelkurmay, "titiz ve ayrıntılı bir analizle belirlenen hedeflerin hepsine tam isabet kaydedildiğini" açıkladı. PKK'ya yönelik operasyonun görüntüleri de basına dağıtıldı..
Kuzey Irak'ta PKK'ya karşı düzenlenen gece yarısı baskınının ardından Genelkurmay, operasyona yönelik değerlendirmelerinin ilk bölümünü tamamladı ve belirlenen hedeflere tam isabet sağlandığını duyurdu. Iraklı Kürt gruplar tarafından gündeme getirilen sivillerin zarar gördüğü iddialarına karşılık da Genelkurmay bu iddiaları dile getirenleri "mihrak" olarak tanımladı. Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamanın yanı sıra, operasyonunun görüntüleri de dağıtılarak siviller hedeflerin vurulmadığı gözler önüne serildi. Görüntülerde vurulan alanların çevresindeki yerleşim yerlerine dokunulmadığı ve hedeflerin titizlikle seçildiği de görülüyor.

HEDEFE LANTIRN İLE KİLİTLENDİ
Genelkurmay tarafından dün dağıtılan operasyon görüntüleri, Körfez Savaşı'nın ardından böylesine büyük kapsamlı bir gece operasyonunun ilk defa düzenlendiğini de ortaya koydu. Tıpkı Körfez Savaşı'nda olduğu gibi uçakların hedefe kilitlenişi ve yandaki diğer binalar ve meskun mekânlar tutulurken hedefi vuruşu görüntülerle bütün dünyaya kanıtlandı. Operasyona katılan uçakların bir kısmında bulunan Lantirn sistemiyle, hedeflerin işaretlenişi ve daha sonra da hassas güdümlü bombaların atılışı gösterildi. Yaklaşık 1 dakikalık görüntüler, operasyona katılan lantirn sisteme sahip uçakların hem hedefi vurduğunu hem de bu sisteme sahip olmayan uçaklara hedef gösterdiğini de ortaya koydu. Hava Kuvvetleri'ne bağlı savaş uçaklarının önceki gün gece şartlarında Kandil'de çektiği video görüntülerinde, atış yapılan hedeflerin tam isabetle vuruldukları ve ardından yükselen dumanlar görülüyor.

İLK DEĞERLENDİRME YAPILDI
Genelkurmay'dan dün yapılan açıklamada da hedeflerin hepsine tam isabet sağlandığı belirtildi. Açıklamada, "Başarıyla tamamlanan harekât sonucu hedeflerde meydana gelen hasar ve zayiatın tespiti çalışmaları devam etmektedir. İlk değerlendirmelere göre, planlanmış olan hedeflerin hepsine tam isabet kaydedilmiştir" denildi. Kuzey Iraklı Kürt grupların operasyon sırasında sivillere zarar verildiği yönünde yaptığı açıklamalara da Genelkurmay yanıt verdi. Açıklamada, "Söz konusu hedeflerin tümü son derece titiz ve ayrıntılı bir analiz sonucu belirlenmiş ve sivillerin yaşadığı meskun mahal olmadıkları kesinlikle tespit edildikten sonra hedef listesine dahil edilmişlerdir" denildi.