kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
AMERİKAN Associated Press haber ajansının konuştuğu Kandil Dağı eteklerinde yaşayan köylüler de, hava saldırısının yaşam alanlarını yerle bir ettiğini öne sürdü. Muhlis Khadar (44) ailesiyle birlikte atılan bombaların çıkardığı seslerle uyanıp kaçtıklarını belirterek "Yüksek bir tepeye çıktık. Arkamıza baktığımızda gördüğümüz inanılmazdı. Köyümüzün yandığını, evlerimizin ve okulumuzun yok olduğunu gördük" dedi. Saoqo Muhammed (30) isimli bir kadın ise "Biz siviliz. Silahımız veya PKK ile herhangi bir ilişkimiz yok. Neden sivillere saldırılmasına izin veriyorlar?" diyerek tepkisini dile getirdi.

Kürt yönetimi sert Irak notası 'nazik'

Duygu GÜVENÇ ANKARA
Operasyonun ardından Bağdat, Kürt bölgesel yönetiminin baskısıyla Türkiye'ye nota verdi. Sivillerin zarar gördüğü belirtilen notada 'saha ihlali' ve 'zarar tazmini' ifadeleri kullanılmadı..
PKK'nın komuta merkezinin bulunduğu Kandil'in yanı sıra Zap, Avaşin ve Hakurk'a düzenlediği gece baskınının ardından Irak'ın Türkiye'ye verdiği nota, PKK'ya karşı düzenlenen nokta operasyona onay verdiğini de ortaya çıkardı. Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Derya Kanbay'a 16 Aralık Pazar günü verilen notada, Türkiye'ye ait uçakların gece saat 01.00'den itibaren 4 saat süreyle sürdürdüğü operasyon sırasında sivillerin zarar gördüğü belirtildi. Notada, Süleymaniye yakınlarında bulunan Gala Dizi ve Mantıka çevresinde bazı binaların hasar gördüğü, bir kadının öldüğü ve 4 kişinin de yaralandığı belirtildi. Alışılmış diplomatik terminolojinin aksine, notada Türkiye'den sivillere zarar gelmemesi için gerekli önlemlerin alınması istendi. Notada, Türk uçaklarının Irak hava sahasını ihlal edişi, bombalaması, verilen zararların tazmin edilmesi gibi unsurlara ise yer verilmedi. Operasyonun ardından Dışişleri Bakanlığı'nda Müsteşar Vekili Ahmet Acet başkanlığında yapılan değerlendirmede Irak'ın notasının, iç kamuoyuna yönelik olduğu ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden gelen baskılar sonucunda yapıldığı görüşü ortaya çıktı. Iraklı kaynaklar da Türkiye'nin PKK'ya yönelik operasyonuna Bağdat merkezi hükümetinin destek verdiğini ve operasyonlar konusunda zımni bir mutabakat olduğunu belirtti.