kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

PETKİM'e 10 milyar dolar kapasite yatırımı

Yeni Haber
TURCAS Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy Petkim için Aliağa bölgesine 7-8 yıl içinde 10 milyar dolarlık kapasite yatırımı yapılmasını öngördüklerini söyledi.

Aksoy "İlk aşamada Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu kimyasal ürünlerin Petkim içinde üretimi için 2 milyar dolarlık yatırım yapacağız ve Petkim'in kapasitesini iki katına çıkarcağız. Ayrıca elektirik tedarikmii için EON ile çok büyük iki elektirs santrali kuracağız " dedi.

Türkiye'nin petro-kimya devi Petkim'in 5 Temmuzda gerçekleştirilen özelleştirme ihalesinde 2.04 milyar dolarla en yüksek ikinci teklifi veren ve ihale birincisi Transcentralasia konsorsiyumun elenmesi ile ihaleyi kazanan Socar Türcas Injas ortak girişim grubu, düzenldiği basın toplantısıyla Petkime ilişkin yatımı planların açıkladı.

Toplantıya Socar Başkanı Rövnag Abdullayev, Injas CEOsu Ameen Killidar ve Turcas Yönetim kurulu Başkanı Erdaül Aksoy ile Turcas Petrol yönetim kturulu üyesi Batu Aksoy katıldı.

MEVCUT PİYASA DEĞERİNE DEĞİL GELECEĞİNE TEKLİF VERDİK

Erdal Aksoy toplantıda yaptığı konuşmada Turcas olarak son 15 yıldır bölgesel enerji hareketlerini takip ettiklerini bu amaçla Azerbaycan'ın devlet şirketi Socar ile ortaklğıa gittiklerini ve Ceyhan'da rafine kurma çalışmalarına başladılkarnı söyledi. Petkim ihalesi gündeme geldiğinde Suudi Arabistan merkezli Injas ile birlikte hareket ederek ihaleye katıldıklarını hatırlatan Aksoy, "Petkim'e değerini üç misli teklif verdik diye eleştirildik. Biz bu parayı Petkim'in bugünkü haline vermedik. Petkim enerji, rafineri, ulaşım ve insan kaynakları altı yapısıyla hem bölgesinde hem de Avrupa ülkelerinin enerji ihtiyaçları için çok önemli bir merkez olacak" dedi.

Bölgesinde eneji alanındıa önemli bir güç olan Azersaycan Türkiye ve Suudie Arabistan'ın gerçekleştiğini bu ortaktıkla kolay kolay rekabit edilemiyeceiğini vurgulayan Aksoy, "Devrim denilebilecek yatırımlar bunlar. Bizim açımızrdan bir Türk şirketinin sadece ticari değil politik ve stratejik olarak da nasıl yatırmlar yapabileceğmizin bir göstergesi" dedi.

CEYHAN'DA 15 MİLYON TONLUK RAFİNERİ KURACAĞIZ

Socar Başkanı Rövnag Abdullayev'de Petkim de hızlıca yatırım yöneleceklerini ve Petkimi bölgesel bir petro-kimya devi haline getirmeyi amaçladıkların kaydetti. Abdullayev "Hedefimiz Ceyhan'da 10-15 milyon ton kapasiteli bir rafineri kurmak. Bu Türkiye pazarında ada 10 milyon dolara yakın yatırım olması demek" diye konuştu.

Injas CEOsu Ameen Killidar ise ihale sonucunda memnun olduklarını ve Petkim ihalesenin Türkiye'de gerçekleştirecekleri yatırımlar için bir başlangıç noktası olduğunu ifade etti. Türkiye ekonomisinin dinamik büyüdüğünü ve büktün göstergelerin sürdürülebilir kalkınmaya işaret ettiğini dile getiren Killidar "Türkiye'de yatırıma teşvik eden bir ortam var. Bu da kararımızda etkili oldu. Porto kimya sektörü ümit vaat ediyor. 2015'de 13 milyar dolar büyüklüğe ulaşacak" dedi.

HEDEF PETKİMİ BÖLGESEL DEV HALİNE GETİRMEK

Turcas Petrol yönetim Kurulu üyesi Batu Aksoy, da Petkim'e şu anda yüzde 54.4 özelleştirme idaresi, yüzde 7 emekli sandığı, yüzde 38.6 İMKB payı bulunduğunu hatırlatarak hisse değişimi sonrası konsorsiyumun payının yüzde 51 olacağını kaydetti. Petkim'in kurulduğu tarihte pazar payının yüzde 85 olduğunu hatırlatan Aksoy, şuanda yüzde 25e kadar inen Pazar payını ıartırmak için gerekli tüm yatırların yapılacağını belirtti. Aksoy "Petkim'de 2 milyar dolarn yatırmla Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu Temel petrokimya ürünleri üretim kapasitesini ikiye katlayacağız. Petkimin şuanda 1.5 milyar dolar olan petrokimya cirosu 2015'de 4 milyar dolara, 3.2 milyon tonluk kapasitesi ise 6.4 milyon tona ulaşacak" dedi.

(ANKA)