kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Büyük yatırımlara destek hükümet gündeminde yok'

SEÇKİN ÜREY
Maliye, DPT ve Hazine tepe bürokratları, İSO üyelerine büyük yatırımlara desteğin hükümetin gündeminde olmadığını, sektörel teşviklerin tekstilin tamamını kapsamayacağını söyledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Büyük yatırımlara destek hükümet gündeminde yok'
Maliye Bakanlığı'nın üst düzey bürokratları Türkiye'nin büyük çaplı sıfırdan (greenfield) yatırımları çekebilmesi için destek verilmesi veya vergi indirimi yapılması gibi bir uygulamanını hükümetin gündeminde olmadığını bildirdi. İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) geçtiğimiz perşembe düzenlediği İkinci Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'nın öğleden sonraki bölümünde bir araya gelen çalışma gruplarından Yatırım, İstihdam, Vergi Çalışma Grubu'na Maliye Müsteşar Yardımcısı İsa Coşkun, Hazine Müsteşar Yardımcısı Cavit Dağdaş, DPT Müsteşar Yardımcısı Halil İbrahim Akça ve Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Bülent Taş katıldı. İşadamları, büyük yatırımlara ayrıca bir destek verilmesinin gündemde olup olmadığını sordu, Maliye kanadından olumsuz yanıt geldi. Yazar ve Taş, "Hükümetin büyük yatırımlar için destek verilmesi gibi bir konu gündeminde yok. Vergi indirimi de düşünülmüyor" dedi. Buna karşılık Hazine Müsteşar Yardımcısı Dağdaş, aynı konuyla ilgili "Greenfield tarzı büyük yatırımlara teşvik olabilir" değerlendirmesi yaptı.

KDV İNDİRİMİ YOK
Tekstil sektöründen işadamlarının soruları 2006'da yapılan bazı girdilerde KDV'nin yüzde 18'den 8'e çekilmesinin sektör geneline yayılıp yayılmayacağı oldu. Taş, yanıtında şunları söyledi: "İadelerde sorunu büyütecek olması nedeniyle indirim düşünülmüyor. Yüzde 18'den 8'e çekileceği zaman yaptığımız çalışmalar sentetik elyaf ürünleri dışında iade sorunu olmayacağın gösteriyordu. Maalesef oldu. Bir yerde kesmek zorundaydık. Zaten iadelerin yapısı değişecek. Çalışmalar devam ediyor." Toplantıda yer alan sektörel ve bölgesel teşviklerle ilgili çalışmaların seviyesi önemli yer kapladı. Dağdaş, "Tekstil, otomotiv, demirçelik ve makine-teçhizat gibi sektörler herkesin aklına geliyor. Sektörel teşvikten herkes kendi sektörünü anlıyor. Bu ciddi soruna neden olacak" dedi. Tekstil sektörünün tümü değil ama bazı alt dallarının ele alınabileceğini kaydeden Dağdaş, "Çalışmalar çok ham, şu an bütün kurumlar kendi içinde devam ediyor" diye konuştu.